Dit is wat Prinsjesdag voor jouw portemonnee betekent Beeld Getty Images
Dit is wat Prinsjesdag voor jouw portemonnee betekentBeeld Getty Images

Dit is wat Prinsjesdag voor jouw portemonnee betekent

Zoals elk jaar lekken de afspraken voor Prinsjesdag al uit, maar dinsdagmiddag bood minister Sigrid Kaag van Financiën het koffertje met de miljoenennota eindelijk aan de Tweede Kamer aan. Wat gaan de plannen van Prinsjesdag 2022 voor onze portemonnees betekenen?

In totaal komt er volgens de miljoenennota volgend jaar 366,4 miljard euro binnen en wordt er 395 miljard euro uitgegeven. Het kabinet verwacht voor volgend jaar een economische groei van 1,5 procent, voor dit jaar wordt uitgegaan van 4,6 procent.

De koning las de hieronder aangegeven nieuwe plannen voor tijdens Prinsjesdag. Let op: sommige afspraken uit de miljoenennota kunnen nog veranderen.

 • Koopkracht stijgt Door de enorme toegenomen gas- en energieprijzen, en duurdere producten in de supermarkt kunnen veel huishoudens nog nauwelijks rondkomen, hierdoor was er geen ruimte om te sparen of nét iets extra's te kopen. De overheid heeft 17,2 miljard gereserveerd voor een koopkrachtpakket. Er is berekend door het Centraal Plan Bureau dat de koopkracht volgend jaar met 3,9 procent zal stijgen.
 • Minimumloon omhoog Het minimumloon stijgt met 10 procent. De uitkeringen WW en AOW zijn aan het minimumloon gekoppeld en stijgen dus mee. Hiermee proberen ze de koopkracht van de burgers op peil te houden.
 • De huurtoeslag gaat stijgt De huurtoeslag gaat structureel omhoog met 16,94 euro per maand. Ook het kindgebonden budget stijgt.
 • Ook andere toeslagen gaan omhoog De zorgtoeslag wordt eenmalig in 2023 verhoogd met 412 euro. Dat komt neer op 34 euro extra per maand. De maximale zorgtoeslag stijgt naar 154 euro.
 • Maximale vergoeding kinderopvangtoeslag omhoog De maximale vergoeding van kinderopvangtoeslag gaat ook omhoog. In 2025 gaat de vergoeding van 95 procent naar 96 procent. Dit is voornamelijk relevant voor ouders met een laag inkomen. Zij behouden zo hun huidige vergoeding als er een nieuw kinderopvangstelsel komt.
 • Belastingen Voor de mensen met een flink zakcentje is er fijn nieuws. Het spaargeld wat wordt vrijgesteld is van vermogensbelasting in box 3 is verhoogd van 50.000 euro naar 57.000. In 2020 was dit zo'n 31.000 euro. Er is dus zeker sprake van een flinke stijging.
 • De inkomstenbelasting gaat omlaag Als je zo'n 70.000 euro op je spaarrekening hebt staan, gaat het tarief wat daarover berekend wordt, omlaag. Daarnaast gaat de arbeidskorting omhoog. Het kabinet maakt hier 500 miljoen euro voor vrij. Hierdoor loont het meer om te gaan werken.

Iedereen praat al weken over de enorm toegenomen gas- en energieprijzen. Ook hier zijn nieuwe plannen en afspraken voor gemaakt. Lees dus vooral nog even verder.

 • Energie Vlak voor het voorlezen van de miljoenennota was er nog een overeenkomst gesloten. Er is een maximumprijs voor energie tot eind volgend jaar vastgesteld. De maatregel geldt vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag. Het plafond geldt wel tot een gemiddeld gas- en stroomverbruik. Daarboven betaal je nog de marktprijs, zodat een prikkel tot besparing blijft bestaan.

'Het plafond' houdt in dat de overheid een deel van de energierekening overneemt. De korting die een gemiddeld huishouden hiermee krijgt, schat het kabinet "omgeven met onzekerheden" over een jaar op 2280 euro.

 • Noodfonds Er is ook afgesproken dat er een noodfonds komt voor de mensen die hun energierekeningen niet meer kunnen betalen. Hier maakt het kabinet 50 miljoen euro voor vrij. Tussen oktober en april mag de energie van niemand afgesloten worden in verband met wanbetalingen.
 • Ook is er afgesproken dat er een energietoeslag komt voor de mensen met de laagste inkomens. Gemeenten mogen net als dit jaar weer 1300 euro uitkeren aan mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociale minimumloon.
 • In de kosten van brandstof komt de regering ons gelukkig ook tegemoet. Accijnzen op benzine en diesel zijn verlaagd en blijft zo tot 1 juli 2023.

Hoge nood

Zoals je kunt lezen zijn er veel veranderingen afgesproken tijdens Prinsjesdag en gaan op veel vlakken de prijzen iets naar beneden en de toeslagen iets omhoog. De mensen die nu hun hoofd al niet meer bovenwater kunnen houden hebben dit hard nodig. Veel maatregelen gaan daarom ook eind dit jaar al in, zodat mensen nu al gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de energietoeslag.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: Getty Images

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden