BLM Beeld Getty Images
BLMBeeld Getty Images

Dit is waarom leuzen als ‘White Lives Matter’ en ‘Vrolijk Blank 2023’ racistisch zijn

Het Openbaar Ministerie vindt dat teksten als ‘White Lives Matter’ en ‘Vrolijk Blank 2023' strafbaar zijn. Deze uitingen, die tijdens de jaarwisseling zijn geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam, kunnen aanzetten tot discriminatie. Hier lees je waar deze teksten vandaan komen en waarom ze racistisch zijn.

De politie is onder leiding van het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Vrijheid van meningsuiting of discriminatie?

“De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wilt. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen”, zo wordt uitgelegd.

Context is dus heel belangrijk, als het gaat om dit soort uitingen en discriminatie.

‘14 words’

Op de brug was tijdens de jaarwisseling de Engelstalige zin ‘We must secure the existence of our people and a future for white children’ te zien. In het Nederlands vertaal je dit naar ‘We moeten het bestaan van ons volk en de toekomst van witte kinderen verzekeren’. Deze zin is ook wel bekend onder de afkorting ‘14 words’, een tekst van een Amerikaanse neonazi.

De slogan is gebaseerd op de zogeheten omvolkingstheorie. Deze theorie stelt dat de westerse samenleving wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond, met behulp van een plan dat door een wereldwijde elite opgezet zou zijn. Hiervan is echter geen bewijs.

Discriminerend politiegeweld

De White Lives Matter-beweging ontstond als tegenwicht tegen de Black Lives Matter-beweging. Black Lives Matter is in 2012 ontstaan in de Verenigde Staten omdat zwarte mensen daar vaker het slachtoffer zijn van politiegeweld dan witte mensen. De directe aanleiding was de vrijspraak van George Zimmerman, die de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot.

De BLM beweging kwam in 2020 opnieuw van de grond, met wereldwijde protesten tegen politiegeweld, na de dood van George Floyd.

‘Black Lives Matter’ versus ‘White Lives Matter’

De BLM-beweging wil duidelijk maken dat zwarte mensen er óók toe doen. Tegenstanders van BLM vinden dat de term zich te veel vestigt op één groep mensen, en daaruit is de term White Lives Matter ontstaan. Inmiddels wordt WLM gebruikt door onder andere extreemrechtse groepen, de Ku Klux Klan (KKK) en neonazi’s. Zij claimen dat witte levens meer waard zijn dan zwarte levens.

Teksten opgeëist

Leden van de Telegramgroep White Lives Matter uit Nederland en Duitsland hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor het projecteren van de teksten tijdens oud en nieuw. Wie er achter deze Telegramgroep zitten, is onbekend.

In de appgroep schreven ze: “Activisten van WLM Nederland en WLM Duitsland werkten samen om een pro-Blank bericht openbaar te maken. Dit eiste veel planning, testen en wiskunde om het te laten werken. Ook hadden we te maken met een grote geldsom voor de laser.”

Bron: ANP, Nu.nl

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden