joran van der sloot Beeld still YouTube De Telegraaf
joran van der slootBeeld still YouTube De Telegraaf

Dit is waarom Joran van der Sloot nooit veroordeeld is voor de moord op Natalee Holloway

Ook al is hij er nooit voor veroordeeld: iedereen kent Joran van der Sloot als hoofdverdachte in de zaak Natalee Holloway. Het Amerikaanse meisje verdween spoorloos op Aruba in 2005. Waarom is Van der Sloot eigenlijk nooit veroordeeld?

NU.nl zocht uit hoe het zit.

Verdwijning Natalee Holloway

Natalee Holloway was achttien en op vakantie met haar vriendinnen op Aruba. Ze stapte alleen in een auto na een avondje stappen met haar vriendinnen. Daarna werd er niks meer van haar vernomen. Haar lichaam werd nooit gevonden. In de auto zaten drie jongens, onder wie Joran van der Sloot – toen zeventien jaar. Joran werd aangehouden, maar na negentig dagen vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. De andere twee jongens in de auto, Deepak en Satish Kalpoe, werden ook al snel vrijgelaten na hun arrestatie.

Arrestaties Joran van der Sloot

Het onderzoek ging door. Het bleek dat Joran gelogen had over waar hij Natalee voor het laatst gezien had. Eerst vertelde hij dat hij haar naar haar hotel had gebracht met zijn vrienden, later zei Joran dat hij haar alleen op het strand zou hebben achtergelaten. In 2007 werd Van der Sloot voor de tweede keer gearresteerd, na onderzoek van Nederlandse rechercheurs. Echter, Joran werd weer vrijgelaten omdat de rechter het bewijsmateriaal niet doorslaggevend vond.

Undercover bekentis

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries beet zich in de zaak vast en bracht in 2008 nieuwe informatie aan het licht. Patrick van der Eem werkte destijds undercover voor Peter. Met verborgen camera’s en microfoons nam hij een bekentis op van Joran die hem in vertrouwen nam. Maar het leidde niet tot een derde arrestatie, want ook dit keer vond de rechter het bewijs niet overtuigend genoeg. Van der Sloot zei ook dat hij erin geluisd was en dat er niks van zijn bekentis waar was. Bekijk de uitzending van Peter R. de Vries hieronder.

Vervolging VS

Sinds 2012 zit Joran in een Peruaanse gevangenis, omdat hij Stephany Flores vermoordde in Peru. Hij kreeg een straf van 28 jaar, waar nog 18 jaar bijkwam begin dit jaar omdat hij drugs had gesmokkeld. Inmiddels is bekend dat de VS ook Van der Sloot wil vervolgen. De moeder van Natalee Holloway heeft namelijk aangifte gedaan tegen hem wegens afpersing en fraude. Toen Joran in 2010 naar Peru ging, zou hij 25.000 dollar van de familie Holloway hebben aangenomen. In ruil daarvoor zou hij vertellen waar het lichaam van Natalee is.

Peruaanse gevangenis

Er is een verdrag tussen Peru en de Verenigde Staten waardoor een verdachte tijdelijk uitgeleverd kan worden aan het andere land om daar berecht te worden. De Peruaanse regering heeft ook al akkoord gegeven voor het tijdelijk uitleveren van Joran van der Sloot. Wanneer dat gaat gebeuren, is nu nog niet duidelijk. De gevangenis waar Van der Sloot momenteel verblijft wordt ‘de hel op aarde’ genoemd. De zwaarbewaakte Challapalcagevangenis ligt in het Andesgebergte. Het is er extreem koud, er is geen verwarming en de omstandigheden zijn erg slecht.

Bron: NU.nl

Fleur Hartmanstill YouTube De Telegraaf

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden