Dit is waarom je absoluut géén bloempotkachel moet gebruiken in huis Beeld Getty Images
Dit is waarom je absoluut géén bloempotkachel moet gebruiken in huisBeeld Getty Images

Dit is waarom je absoluut géén bloempotkachel moet gebruiken in huis

Tuincentra verkopen de laatste tijd opvallend veel terracotta potten. Klanten gebruiken deze waarschijnlijk om een bloempotkachel van te maken, die als alternatieve warmtebron in huis worden gebruikt. Veel mensen hopen zo 's winters op een goedkopere manier de kou buiten de deur te houden, maar is dat wel zo veilig?

De hack heb je waarschijnlijk al veel op sociale media voorbij zien komen: een bloempotkachel die warmte uistraalt door brandende waxinelichtjes. De omgekeerde bloempotten, die boven de waxinelichtjes worden gezet, warmen op en geven zo warmte af aan een kamer.

Maar de bloempotkachels zijn behoorlijk gevaarlijk en géén goede oplossing.

Slecht voor de gezondheid

Het is namelijk heel slecht voor je gezondheid, blijkt uit een meting van Scapeler, een platform waarop vrijwilligers in samenwerking met wetenschappers data in kaart proberen te brengen.

De bloempot verstoort de normale verbranding van de waxinelichtjes. Op deze manier kan de brandbare olie paraffine niet goed verbranden. Hierdoor ontstaat er veel fijnstof. Ongeveer 2,5 keer zoveel als je langs een drukke snelweg zou meten. Haal je de bloempot van de waxinelichtjes af, dan komen er veel minder schadelijke stoffen vrij.

Geen extra warmte

Uit het onderzoek van Scapeler blijkt ook dat de temperatuur in de kamer met één terracotta-constructie van vier kaarsjes zo'n 0,3 tot 0,4 graden Celsius stijgt. Een minimaal verschil dus.

Eén waxinelichtje heeft een vermogen van 30 Watt. Als je één kubieke meter kamer wil verwarmen tot 20 graden, dan heb je een bron nodig van 77 Watt. En niemand zijn woonkamer is zó klein: de gemiddelde woonkamer in Nederland is 75 kubieke meter groot. Als we de rekenmachine er even bij pakken: dan heb je dus 6600 Watt nodig. Dat zijn wel 220 waxinelichtjes!

Lees ook De stekker eruit! Miljuschka deelt tips om energie te besparen

Waarom werkt dat nou niet?

Dus waarom doen mensen mee aan zo'n online hype? Natuurkundige Adriaan ter Braack vind het frustrerend. "De warmte die vier waxinelichtjes afgeven wordt echt niet groter als je er een pot overheen zet", zegt hij in een interview met het AD.

Het is een basiswet in de natuurkunde: energie, zoals warmte, kan echt nooit uit het niets ontstaan. De enige warmte die vrijkomt, is dus die van de kaarsjes zelf. "Als we met een bloempot warmte konden opwekken, was de wereld gered. Dan hadden we geen energieprobleem meer."

Knuffelen

Naast je handen eraan warmen, heb je dus eigenlijk niets aan zo'n bloempotkachel. Als je vier waxinelichtjes gebruikt, kan je deze beter weer uitblazen en lekker warm tegen je partner aankruipen. Zo'n bloempotkachel geeft namelijk net zoveel warmte als een mens in rust.

Daarnaast is een bloempotkachel ook best wel gevaarlijk, want er kan een (kleine) brand ontstaan, zoals je hieronder in de video ziet.

Het kan ook fout gaan: vlam in de pan, eh, bloempot

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden