TikTok Beeld Getty Images
TikTokBeeld Getty Images

Dit is waarom de politiek het druk heeft met TikTok

TikTok is momenteel het populairste social mediaplatform waarop jongeren zich bevinden. In Nederland alleen heeft TikTok al 3,5 miljoen gebruikers. De ChristenUnie is daar helaas niet zo blij mee en wilt zelfs een verbod op de Chinese app.

Als het aan de politieke partij ligt, is de app niet veilig, omdat de gegevens van gebruikers vermoedelijk in handen komen van de Chinese overheid. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deelt die vrees, maar wil een eerder aangekondigd onderzoek naar het sociale medium afwachten.

Nieuwe privacyvoorwaarden

Alhoewel de app toegankelijk en entertaining is aan de voorkant, zit er aan de achterkant dus een addertje onder het gras: afgelopen week kondigde TikTok aan dat er een nieuw privacybeleid komt.

Daarom stuurden Kamerleden van een tiental partijen, waaronder alle coalitiepartners, vorige week een brief aan Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken, en Van Huffelen waarin ze hun zorgen uiten. Zij vrezen dat persoonsgegevens terecht kunnen komen bij de Chinese overheid, iets wat TikTok zelf ontkent.

In de nieuwe privacyvoorwaarden staat dat de app profielinformatie, content, persoonlijke berichten en contacten verzamelt, maar ook apparaat- en locatiegegevens, je IP-adres en persoonlijke zoekgeschiedenis. Aan de hand van deze gegevens bouwt het platform gebruikersprofielen op om te delen of verkopen aan adverteerders.

Grote bulk aan data

“Het is onze taak om de privacy van burgers te beschermen. Het is onwenselijk dat een Chinees bedrijf, dat niet los kan worden gezien van de Chinese overheid, zo’n grote bulk aan data ontvangt”, zegt CU-Kamerlid Don Ceder tegen RTL Nieuws.

TikTok controleren

Van Huffelen vindt wel dat TikTok de kans moet krijgen aanpassingen te doen als inderdaad blijkt dat de gegevens van gebruikers niet veilig zijn. Dat het bedrijf uit China komt is voor haar niet reden genoeg om het de toegang te ontzeggen. “In eerste instantie geldt hier in Nederland dat mensen hier vrij kunnen handelen, maar wel onder de regels die wij daarvoor stellen.”

Volgens Van Huffelen kan TikTok al beter worden gecontroleerd sinds het hoofdkantoor is verhuisd naar Ierland.

Bron ANP, RTL Nieuws

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden