Productiviteit tijdens 8-urige werkdag Beeld Getty Images
Productiviteit tijdens 8-urige werkdagBeeld Getty Images

Dít is hoe lang je productief bent tijdens een 8-urige werkdag (en het is minder dan je denkt)

De meesten van ons zijn gewend aan de 40-urige werkweek. Sommigen doen daar zelfs een schepje bovenop en tikken nog meer uren per week aan. Maar hoe lang ben je nou écht productief tijdens een gemiddelde werkdag? Het antwoord zal je zeer waarschijnlijk verrassen.

Even een bakkie koffie halen voordat je achter je laptop kruipt en je bomvolle inbox checkt; dat is hoe de meesten hun dag starten. Fast forward en ineens is het vijf uur en is de inbox amper geleegd.

Onmogelijk

Herkenbaar? Op sommigen dagen lijkt het alsof je he-le-maal niks hebt gedaan. En dat is niet zo gek. Acht uur lang productief zijn is namelijk onmogelijk. In Engeland zijn ze op onderzoek uit gegaan om erachter te komen hoe lang de gemiddelde werknemer productief is tijdens een 8-urige werkdag.

Minder dan drie uur

In 2016 deden 1989 Britse kantoormedewerkers mee aan het onderzoek en uit de resultaten bleek dat de medewerkers slechts twee uur en 53 minuten ècht productief bezig waren. Ja, echt. Wat deden ze rest van de tijd? Koffie halen, met collega’s kletsen, door social media scrollen, het nieuws lezen, een sigaretje roken en eten.

Kortom: we doen van alles behalve werken. En dat komt omdat we constant worden afgeleid door allerlei prikkels op kantoor. Zoals de ietwat luidruchtige collega’s of de appjes die je binnenkrijgt op je telefoon. Volgens het onderzoek scrollt de gemiddelde werknemer zo’n 44 minuten per dag door social media tijdens werkuren. De meeste tijd gaat op aan het lezen van nieuws: één uur en 15 minuten. Tja, dan krijg je inderdaad niet veel gedaan…

Kortere werkdagen of werkweek

Een langere werkdag betekent dus niet dat je automatisch een stuk productiever bent. Misschien is het tijd om over te stappen naar kortere werkdagen? Maar goed, de rekeningen moeten alsnog worden betaald. In Spanje wordt er al geëxperimenteerd met de vierdaagse werkweek. Klinkt best goed toch?

Bron: Bedrock | Vouchercloud

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden