Aardbeving Turkije en Syrië Beeld ANP
Aardbeving Turkije en SyriëBeeld ANP

Dit is hoe jij de slachtoffers in Turkije en Syrië kan helpen

Op 6 februari vond er een zware aardbeving plaats in Turkije en Syrië. De ramp kostte ruim 16.000 mensen het leven en er wordt hard gewerkt om de slachtoffers te helpen. Verschillende hulporganisaties zetten zich in en in dit artikel leggen wij uit hoe jij de slachtoffers kan helpen.

De verwoestende aardbeving vond in de nacht plaats met een 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in het Turkse district Şehitkamil. Er volgde nog een aardbeving in de provincie Kahramanmaraş met een kracht van 7,5.

Wat is er gebeurd?

De aardbevingen en de hevige naschokken zorgden voor instortingen van gebouwen, waardoor duizenden mensen onder het puin terecht kwamen. Het dodental is inmiddels gestegen naar 16.000 en er wordt met man en macht gezocht naar overlevenden. Vice World News deelde op Instagram heftige beelden van een jong meisje dat onder het puin vandaan wordt gehaald in Aleppo.

De tekst gaat verder onder de Instagram-post

Wat kan je doen?

Hulporganisaties van over de hele wereld zetten zich in om de slachtoffers te helpen. Veel mensen hebben voedsel, water, medische zorg en onderdak nodig. Vanuit Nederland kan je een steentje bijdragen door te doneren aan de volgende organisaties.

Doneren aan Giro555

Stichting Samenwerkende Hulporganisaties heeft Giro555 geopend. Giro555 is het speciale rekeningnummer voor elf hulporganisaties, namelijk: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Terre des Hommes en World Vision.

Door te doneren, help jij deze organisaties met het verzorgen van hulp voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Doneren kan via de website van Giro555. Je kan ook zelf geld overmaken naar het rekeningnummer NL08 INGB 0000 0005 55 t.n.v. Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag.

Annick en Roy uit ‘Over Mijn Lijk’ geven update

‘Goede uitslag gekregen’

Karsu’s Kookboek bestellen

Naast het doneren van geld, kan je het kookboek bestellen van zangeres, pianiste, en presentatrice Karsu Dönmez. Het boek Karsu’s Kitchen bevat 75 recepten en de opbrengsten van alle pre-orderbestellingen vóór 7 maart worden gedoneerd aan de slachtoffers in Turkije. Je kan het boek bestellen op Karsu’s website.

Op Instagram schrijft ze: “Een krachtige aardbeving heeft het zuidoosten van Turkije getroffen, waarbij honderden mensen zijn omgekomen terwijl ze sliepen en vele anderen in de val zaten. We zijn in tranen. Stuur alstublieft alle hulp.”

Doneer aan Artsen Zonder Grenzen

Ook stichting Artsen Zonder Grenzen zet zich in voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Ze bieden medische hulp door middel van noodhulpkits. Het exacte aantal is nog onbekend, maar naar schatting zijn meer dan 15.000 mensen gewond geraakt en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vreest dat het dodental tot 20.000 kan oplopen. Doneren kan via de website van Artsen Zonder Grenzen.

Doneren aan UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie

UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Zij bieden noodhulp en onderdak aan de slachtoffers. Samen met andere organisaties delen ze thermische dekens, matrassen en andere noodhulpgoederen uit aan de duizenden mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Doneren kan via de website van UNHCR.

Deze BN’ers zetten zich in

Verschillende BN’ers betuigen hun steun via social media. Waaronder Olcay Gulsen, Jim Bakkum, Chantal Janzen, Toprak Yalçiner, Yesim Candan en Wesley Sneijder. Via Instagram Stories laat Olcay weten dat er spullen worden ingezameld om de slachtoffers te steunen.

Op verschillende plekken in Nederland zijn inzamelingsacties gestart. Naast het doneren van kan geld, kan je ook hulpgoederen doneren aan een lokale inzamelingsactie bij jou in de buurt.

Bron: RTL Nieuws | NOS

Charisse StoffelsANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden