Afvallen Beeld GettyImages
AfvallenBeeld GettyImages

Diabetesmedicijn is omstreden afvalhype: ‘Ik ben er 23 kilo door kwijt’

De nieuwe afvalgekte uit Hollywood heet Ozempic. Met een spuitje of wonderpil per week vliegen de kilo’s eraf. Maar of dat nou gezond is?

Door de verminderde eetlust, zien mensen het diabetesmedicijn als een quick fix.

Trending op TikTok

Kim Kardashian zou het vorig jaar hebben gebruikt om zich in de jurk van Marilyn Monroe te persen voor het MET-gala en op TikTok is de hashtag #ozempic trending. En dan al die sterren die opeens in twee maten kleinere designerjurken op de rode lopers van Hollywood paraderen.

‘Toeval of allemaal aan de Ozempic?’ vroeg New York Magazine zich onlangs af. Is dit echt hét wondermiddel om in recordtempo weer in je jeans van vijftien jaar geleden te passen?

Verminderde eetlust

Allereerst goed om te weten: Ozempic is niet op de markt gebracht voor gezonde mensen die kilo’s kwijt willen. Het is een medicijn dat is ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2. Voor deze patiënten is het een enorme uitkomst, aangezien het de suikerspiegel naar beneden brengt.

Omdat je als bijwerking veel minder eetlust hebt, werkt het ook goed voor mensen met obesitas. En juist door die bijwerking, zijn er nu ook een hoop kerngezonde mensen die obesitasmedicatie zien als een quick fix. Niet alleen in Hollywood, steeds meer gewone mensen zien het middel als een buitenkans. Want waar je eerder nietjes in je maag en een flinke operatie nodig had om niet meer te kunnen eten, doe je het nu met een simpel prikje.

Bijwerkingen van diabetesmedicijn

De bijwerkingen zijn echter niet mals. Misselijk- en duizeligheid, en kans op acute alvleesklierontsteking. Daarnaast is er het risico van een Ozempic-face, een ingevallen gezicht waardoor je er minder fris en fruitig uitziet.

En stoppen als je de kilo’s eenmaal kwijt bent, zit er niet in. Je moet blijven gebruiken, anders is de betovering verbroken en heb je juist kans om meer aan te komen. Want je eet- of beweegpatroon heb je immers niet aangepast. Misschien toch een idee om daar eerst eens mee te beginnen?

Mensen die het echt nodig hebben

“Het is en blijft bedoeld voor mensen met een aandoening”, zegt Angela de Rooij, beleidsmedewerker belangenbehartiging van Diabetesvereniging Nederland (DVN).

“Mensen moeten allemaal zelf weten wat ze doen, maar het mag geen effect hebben op de beschikbaarheid voor de mensen die het nodig hebben. In Nederland kun je enkel Ozempic door een arts voorgeschreven krijgen, als je diabetes type 2 hebt en je BMI hoger is dan 30. Daarnaast moet je laten zien dat je een jaar lang niet op de reguliere wijze hebt weten af te vallen.

Het is dus zeker niet het eerste medicijn dat wordt ingezet, maar eentje dat pas na een heel traject wordt gekozen. Dat het wordt gebruikt door mensen die gezond zijn en het enkel nemen om een paar extra kilo af te vallen, is natuurlijk niet de bedoeling. Het is en blijft een medicijn bedoeld voor mensen met een aandoening.”

‘Geen eetlust hebben, kan ook slecht voor je zijn’

Femke van Liere, diëtist van Fit for Foodies: “Ik begeleid nu steeds meer cliënten die Ozempic gebruiken. Ik zie daarin dat de resultaten per persoon erg verschillen. Een groot deel van diabetespatiënten heeft overgewicht en valt af door de verminderde eetlust. Maar het is niet een middel om zomaar te gebruiken.

Ik zie mensen die er enorm misselijk van worden. En geen eetlust hebben, kan ook slecht voor je zijn. Laatst had ik iemand die met moeite een halve liter vocht op een dag binnen weet te krijgen. Dat kan op de lange termijn niet goed zijn. Ik hoor van cliënten ook over de schaarste bij de apotheek, juist omdat steeds meer mensen het willen gebruiken als afslankmiddel. Dan wordt bijvoorbeeld de dosering naar beneden bijgesteld van iemand die het echt nodig heeft vanwege de diabetes.”

‘Ik ben 23 kilo kwijt’

Pamela de Groote, blogger: “Ik ben vorig jaar juni begonnen met Ozempic na jaren struggelen met mijn gewicht. Dat kreeg ik niet zomaar. Ik heb misschien geen diabetes, maar wel jarenlange obesitas.

In Vlaanderen waar ik woon, kun je het dan ook voorgeschreven krijgen. Het veranderde mijn leven! Ik heb elk dieet geprobeerd, maar ik had altijd een grote eetlust, gepaard met cravings. Zodra ik de touwtjes iets liet vieren, kwam ik weer kilo’s aan. Met Ozempic heb ik iets gevonden waarmee ik juist dat over-eten tegenga en geen cravings krijg.

Op mijn blog deel ik mijn weightloss journey en inmiddels ben ik 23 kilo kwijt. Ik ben er trots op, maar krijg wel vaak kritiek. Dat gaat nu hand in hand met dit onderwerp. Mensen willen weten of ik me bewust ben van de bijwerkingen. Die zijn er ook bij een pijnstiller en dan hoor je niemand. Maar omdat dit te maken heeft met schoonheid wordt het meteen negatief gezien. Dat vind ik oprecht jammer.

Het is een medicijn en je moet het niet aan iedereen voorschrijven. Maar laten we blij zijn dat er iets is voor mensen die jarenlang ongelukkig zijn geweest en de bijwerkingen voor lief nemen.”

Michelle MansfieldGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden