Deze dieren wachten al heel lang op een nieuw baasje Beeld Getty Images
Deze dieren wachten al heel lang op een nieuw baasjeBeeld Getty Images

Deze dieren wachten al heel lang op een nieuw baasje

Wat is nou een betere dag om asieldieren in het zonnetje te zetten dan vandaag, op dierendag? Sommige dieren zitten al jaren te wachten op een baasje. Saskia Thijssen, persvoorlichter van de dierenbescherming, vertelt wat ze bij de opvangcentra doen om de dieren aan de man te brengen.

Hond zkt baas

Alle dieren die bij het opvangcentrum binnenkomen, worden op hun website geplaatst. Met een mooie foto en een begeleidend informatief stukje. "Ben je op zoek naar een hond, kat, konijn of zelfs een hamster, is onze site checken de beste eerste stap", zegt Saskia Thijssen.

Ikzoekbaas.nl is een beetje opgezet als een datingsite: je kunt je voorkeuren aangeven en dan is het een kwestie van scrollen en zien of je direct verliefd wordt. "Via de site kun je reageren op een van de dieren en kenbaar maken dat zij interesse hebben", legt ze uit.

Is er een klik?

Maar niet elk dier is een perfecte match met je. Om erachter te komen of je als potentieel baasje past bij het betreffende dier controleren medewerkers van de opvangcentra eerst of je aan alle eisen voldoet. "Als mensen bijvoorbeeld reageren op een konijn vragen wij altijd in wat voor een verblijf het dier terechtkomt. Wij willen graag foto's zien, zodat we zeker weten dat het diertje in een goed hok terechtkomt", vertelt de persvoorlichter.

Als je interesse hebt in een bepaalde hond, is het niet gek om meerdere keren langs te komen. "Dan kun je op je gemak kennis maken met het dier. We raden ook altijd aan om met het hele gezin te komen. Dan weet je of er met ieder gezinslid een klik is."

Huisdierdiploma?

Soms worden dieren gedumpt bij een asiel, zodat er geen enkele informatie over bekend is. Geen naam, leeftijd, afkomst. "Het is belangrijk om ze dan eerst te leren kennen voordat we ze kunnen plaatsen. Ook trainen we dieren, vooral de honden, als ze dat nodig hebben. Ook hierdoor komen we erachter wat voor karakters de dieren hebben en wat voor baasje daar het beste bij zou passen."

Want dat het klikt is natuurlijk superbelangrijk en ook dat jullie karakters matchen. Als jij een huismus bent, heb je meer aan een binnenkat dan aan een husky. En hou je van lange wandelingen, dan is de husky weer helemaal op z'n plek bij je.

"Ik heb een keer de vraag gehad van een kijker van het jeugdjournaal 'waarom heb je geen diploma nodig om een huisdier te houden?' Dat vond ik een super goede vraag. Maar het klopt wel bij ons, want als je kijkt voor een trouwe viervoeter moet je een soort sollicitatiegesprek houden om te kijken of jij het geschikte baasje bent voor het huisdier."

Deze beestjes wachten al heel lang op een baasje (misschien wel op jou?)

Bailey 494 dagen in opvangcentrum

null Beeld

Lees hier meer over Bailey

Kiki 387 dagen in opvangcentrum

null Beeld

Aan haar toekomstig personeel: Kiki is 7 bruisende zomers jong. Er is maar één ding belangrijk voor haar... spelen, spelen en nog eens spelen. Met muisjes, balletjes, kartonnen huisjes etc. Ze is een kitten in een volwassen lichaam! Als Kiki bij haar nieuwe baasje komt, gaat er een gedeelte van speelgoed collectie mee! Ze is zindelijk, heel lief, eet graag samen met je. En met uitzondering komt ze soms bij je zitten, en mag je haar naarmate de tijd vordert steeds vaker aaien. Ze verblijft in dierenopvangcentrum Limburg.

Lees hier meer over Kiki!

Denver (en Dipsy) 527 dagen in opvangcentrum

null Beeld

Denver en Dipsy zijn een komisch duo om te zien. Denver is een gecastreerde ram met een langharige vacht. Hij is geboren op 1 april 2020 en is afgestaan op 30 januari 2021. Hij werd afgestaan omdat hij het niet goed samen ging met de andere dieren in huis. Helaas bleek hij bij binnenkomst doorgegroeide voortanden te hebben. Hij kon zijn bek niet meer volledig dicht doen en moet hier veel last van hebben gehad. We hebben dan ook snel de voortanden laten verwijderen.

Dipsy is een wat oudere voedster met een kortharige, witte vacht. Zij is geboren op 1 mei 2015. Dipsy kwam bij ons terecht omdat haar eigenaren helaas niet genoeg tijd voor haar hadden. Dipsy bleek haken op haar kiezen te hebben en deze lijken niet helemaal goed af te slijten. Dipsy moet elke 6 maanden voor controle van het gebit langs de dierenarts, mogelijk moeten de haken dan weer worden geslepen.

Bij het opvangcentrum is besloten om deze ‘kneusjes’ aan elkaar te koppelen. Ze zijn daarom op zoek naar mensen die met veel liefde voor deze twee maatjes willen zorgen en die het niet erg vinden om eventuele extra kosten te maken. Ze verblijven in dierenopvangcentrum Amersfoort.

Lees hier meer over Denver en Dipsy!

Lees ook Happy (Eet Geen) Dierendag! Met deze tips eet je moeiteloos vega én gezond

Opvangcentrum of Marktplaats

Een dier adopteren uit het asiel is niet alleen een gezellige toevoeging aan je huishouden, ook voor het beestje verricht je een goede daad. Saskia Thijssen is van mening dat het vaak beter is om je huisdier te halen bij een dierenopvangcentrum dan van bijvoorbeeld Marktplaats. "Aangezien alle dieren bij ons eerst gecontroleerd zijn door een dierenarts, gevaccineerd zijn en getraind. Als je een dier via Marktplaats koopt, weet je niet of hij medisch gecheckt is." Het geeft daarnaast een warmer gevoel als je weet dat je een dier een tweede kans geeft. "En die ervaring kunnen wij jou bezorgen", concludeert Saskia.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ikzoekbaas.nl | Beeld: Getty Images

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden