vrouwen sportschool Beeld Getty Images
vrouwen sportschoolBeeld Getty Images

PREMIUM

De opmars van de ladies only sportschool: wat zit er achter deze ontwikkeling?

Ze waren er altijd al, maar de laatste tien jaar is hun aantal enorm toegenomen: ladies only sportscholen. Vinden vrouwen het onderling gewoon fijner tijdens het sporten of zit er meer achter deze ontwikkeling?

Ladies only sportschool

De tijd dat een vrouwensportschool enkel bestond uit een cirkel apparaten waar je dan suf tussen zestigplussers in een kring je ding moest doen, is voorbij. De ladies only sportscholen zijn in opmars en heb je nu in alle soorten en uitvoeringen. In een artikel in het AD was onlangs te lezen dat alleen al in Utrecht het aantal de afgelopen tien jaar is verviervoudigd. Deze trend is niet alleen in Nederland te zien: in heel Europa rijzen dit soort gyms als paddenstoelen uit de grond. Waarom vinden steeds meer vrouwen de weg naar een sportschool zonder hoog testosterongehalte?

Een van de redenen is simpelweg dat vrouwen zich tijdens het sporten veilig en onbespied willen voelen. Volgens het artikel heeft de aanwezigheid van mannen in de ruimte invloed op de houding van vrouwen. En andersom ook. Wanneer vrouwen samen aan het sporten zijn, is er een meer ontspannen sfeer. Laten we ook niet vergeten dat het voor veel mensen al een drempel is om naar de sportschool te gaan. Staan daar ook nog mannen over hun biceps heen naar je te loeren terwijl jij net een squat doet, dan wordt die drempel nog een stukje hoger.

Diepere reden

Een diepere reden kan ook gezocht worden in de beweging die in gang is gezet door MeToo. Waar vrouwen eerder misschien het ongemak ondergingen of de sportschool ontweken, laten ze hun stem nu horen en durven ze keuzes te maken die beter bij hen passen. Op plekken waar mensen schaarser gekleed fysiek bezig zijn, zal vervelend gedrag sneller een issue zijn. Dan hebben we het niet alleen over kijken, ook contact maken tijdens een work-out, die een moment voor jezelf zou moeten zijn, is soms irritant. Het aantal gemengde sportscholen wordt er door deze ontwikkeling trouwens niet minder om. Vind jij de sportschool niet compleet zonder mannelijke spierbundels, dan blijf je gewoon gemengd sporten.

Arina van Damme, oprichter van ladies only gym Fit4lady

“Toen we achttien jaar geleden begonnen, werd het weleens als suf gezien om naar een vrouwensportschool te gaan. Nu is het juist krachtig om alleen te sporten met vrouwen. Je ziet ook dat de vrouw die hiervoor kiest in de loop van de jaren is veranderd.

Waren het in het begin wat oudere dames die bij ons binnenkwamen, nu komen allerlei leeftijden langs, ook jongeren. Wat we horen van vrouwen die van een gemengde sportschool komen, is dat ze zich bij ons minder bekeken voelen. Hierdoor kunnen ze zich richten op waar ze voor komen, namelijk het sporten.”

Laura van der Heide, eigenaar van feminist platform @fmnstplatform

“Feministen willen dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en dat gebeurt binnen de maatschappij, en dus ook de sportschool, nog steeds niet. Ik zie om me heen dat er steeds meer plekken zijn die specifiek gericht zijn op vrouwen. Ik ben daar groot fan van, omdat ik me graag omring met vrouwen, maar het is ook jammer dat het nodig is.

Ik denk dat er steeds meer vrouwensportscholen bijkomen, omdat veel vrouwen zich niet altijd even veilig voelen in de gym. Je ziet het aantal queer sportscholen om dezelfde reden groeien voor lhbti+’ers. Bij mij zijn er tijdens het sporten ook meerdere malen vervelende dingen gebeurd, zoals mannen die staren, fluiten of me buiten opwachten om mijn nummer te vragen. Het is zonde dat een aantal rotte appels het voor de rest verpest.”

Martine Prange, oud-voetbalster en filosoof

“Zaken als MeToo en een culturele of gelovige achtergrond spelen natuurlijk een rol in het kiezen voor een ladies only gym. Maar vergeet ook niet dat vrij recent nog bleek dat er in sommige sportscholen in de vrouwenkleedkamers camera’s hingen, waarmee vrouwen werden bespied. Je wilt ontspannen en vrij kunnen zijn, juist als je sport. Dan wil je niet de hele tijd op je hoede hoeven zijn.

Ideaal is natuurlijk dat iedereen overal kan sporten op een manier waarop die zich veilig voelt. Zolang dat niet kan, is het belangrijk dat vrouwen een plek voor zichzelf hebben waar ze lekker kunnen sporten. Anders zouden ze misschien helemaal niet naar een sportschool gaan. Maar voor de emancipatie is het over het algemeen een slechte zaak dat er steeds meer ladies only gyms komen. Gemengd sporten drukt uit dat het niet uitmaakt of je man, vrouw, jongen, meisje, trans, beperkt, wit of zwart bent: je bent hier van harte welkom. Juist in een gepolariseerde samenleving is dit een belangrijke boodschap.”

Deze reportage komt binnenkort in Flair 10-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle MansfieldGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden