heroin chic Beeld Getty Images
heroin chicBeeld Getty Images

PREMIUM

De heroin chic-look lijkt terug van weggeweest: gaan we weer dun, dunner, dunst?

Graatmagere modellen op de catwalk, posts op social media die dit verheerlijken (inclusief tips om snel kilo’s te verliezen) en trendsetters die gevaarlijk dun worden. We waren toch helemaal klaar met die ongezonde look?

Heroin chic-look

Na de terugkeer van Nike Air Max en de buiktruitjes, lijkt ook die andere trend uit de nineties – de heroin chic-look – op te leven. ‘Bye-bye booty: heroin chic is back’ kopte The New York Times als reactie op het signaleren van deze look tijdens de afgelopen fashion weeks. Ook op TikTok was #heroinchic trending evenals hashtags over snel veel afvallen om deze look te creëren. En nu verschijnt zelfs Kim Kardashian, hét boegbeeld van vrouwelijke rondingen, dunner en dunner op haar foto’s.

Wat is heroin chic eigenlijk? Na een periode in de eighties, waarin supermodellen met curves zoals Cindy Crawford werden gevierd, was daar in de jaren negentig ineens de meer androgyne Kate Moss. De Calvin Klein-campagne waarbij ze met lege blik in de camera kijkt, maakte haar tot boegbeeld van de nieuwe look. Dun zijn, werd het hoogst haalbare. “Nothing tastes as good as skinny feels,” zei Kate in die tijd. Ze werd niet aangesproken op die uitspraak, die vormde juist een streven voor een generatie.

Heersend schoonheidsideaal

Op de catwalk werden de modellen steeds dunner, tot ze op een anorexia-promotiecampagne leken. Het tegengas vanuit de maatschappij op deze ongezonde look deed heroin chic van de catwalk verdwijnen. Met de komst van het millennium waren modellen misschien nog dun, maar vormden rondingen zoals die van J.Lo het nieuwe schoonheidsideaal.

Raakt de uitgemergelde look van toen nu weer in de mode? Het is zorgwekkend dat een nieuwe generatie het dun-zijn zo op een voetstuk lijkt te plaatsen. Maar gelukkig wordt er nu iets gedaan vanuit de modewereld om dit tegen te gaan. Zo kiest modeglossy Vogue bewust voor catwalkfoto’s met daarop de gezondst ogende modellen. En in Frankrijk mogen modellen met een laag BMI niet eens de catwalk op. Toch blijft het opletten dat heroin chic niet méér dan een slechte herinnering uit de nineties wordt – net als donkere lipliner en te enthousiast geëpileerde wenkrauwen – en ervoor te zorgen dat de bodypositivity-movement geen trend was.

Mayra Louise, selflove-auteur & contentmaker @mayralouise

“Ik heb de hashtags voorbij zien komen op Instagram en ik vind het zorgelijk dat dit zo wordt opgepikt. Ik geloof dat we voor het terugkeren van dit soort trends moeten blijven waken omdat extremen op de een of andere manier een grote aantrekkingskracht hebben.

Ik vind ook dat modemerken, ontwerpers en magazines hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij kunnen hierin verschil maken. Het is niet fashionable en cool om ‘dodelijk dun’ te zijn of om dit te promoten. Persoonlijk denk ik niet dat de bodypositivity-movement hierdoor geraakt wordt. Die is al decennia gaande en een blijvertje.”

Sven Franken, New Generation Model Management

“De heroin chic-look van de jaren negentig met veel te dunne modellen komt denk ik niet meer terug. Voor zover wij in de boekingen en aanvragen zien, is het qua trend allemaal wat gewoner geworden. De gezonde middenweg is nu juist populair. Sinds de jaren negentig zijn er veranderingen doorgevoerd. Zo vragen steeds meer merken modellen om een gezondheidsverklaring om te mogen werken, een bewijs dat je een gezond BMI hebt. Dat wordt gecontroleerd.

Als wij een model met een te laag BMI naar een show in Parijs sturen, zouden we een boete kunnen krijgen van duizenden euro’s. Ook zie je hoe een merk kan worden afgerekend als iets wordt gedaan dat veel stof doet opwaaien, zoals laatst bij Balenciaga. Zoiets zorgt er ook voor dat een label niet zal kiezen voor ongezond dunne modellen, omdat ze weten dat dit gevoelig ligt. Wij zien bij onze boekingen dat er vooral wordt gekozen voor modellen met gezond ogende en normale maten.”

Wonderdrank of gevaarlijke drug

hoe (on)schuldig is ayahuasca?

Dr. Aniel Sewnaik, medisch directeur bij Essential Aesthetics

“Qua trends zien we dat er een blijvende vraag is naar grotere rondingen. De borstvergroting was al jaren een van onze populairste ingrepen en de laatste tijd is er ook meer interesse voor grotere billen. Wel willen mensen heel graag een natuurlijk resultaat. Waar we vroeger vaak namen van modellen voorbij hoorden komen zoals Gisele Bündchen of Adriana Lima, zijn het nu de bekendheden op social media zoals Kylie Jenner die populair zijn.

Wij geloven dat juist door de bodypositivity-trend mensen nu minder geneigd zijn te verlangen naar onrealistische lichaamslooks. Zelfs als de heroin chic-look uit de jaren negentig weer in de mode komt, hopen we dat de bodypositivity-trend sterk zal blijven en niet zal vervagen.”

Deze reportage komt uit Flair 03-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle IwemaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden