Diabetes  Beeld GettyImages
DiabetesBeeld GettyImages

Crazy but true: dít is de nieuwste, omstreden afvalhype

In de categorie ‘crazy but true’ hebben we een dieettrend gevonden die de gemoederen flink bezighoudt. En da's niet zomaar: de nieuwste quick fix is afvallen door middel van een diabetesmedicijn. Effectief: já. Met nare gevolgen? Ook dát.

Want hoe zit het met de mensen die het medicijn nodig hebben om te overleven?

Crazy afvalhype

Het gaat om het injecteerbare geneesmiddel Ozempic, dat momenteel zonder pardon ingezet wordt om snel korte metten te maken met (overtollige?) kilo’s. Voornamelijk in Amerika, where else, gebruiken steeds meer mensen het middel. En dat terwijl ze dus geen diabetes hebben. Het middel is namelijk eigenlijk bedoeld om de bloedsuikerspiegel onder volwassenen met diabetes type 2 te verbeteren.

Deze Amerikaanse trend waait langzamerhand over naar Nederland. Maar de mate van gebruik is hier nog lang niet zo heftig als in Amerika.

Doei eetlust

Semaglutide (Ozempic) bootst het natuurlijke hormoon GLP-1 na. Dit wordt aangemaakt in de darm en geeft, nadat je hebt gegeten, een seintje aan je maag, lever en spieren. Wanneer je na het eten denkt: ‘vol is vol’, komt dat dus door dit specifieke hormoon. Het remt je eetlust af. Zonder dit hormoon zou je veel langer door kunnen eten.

Het wordt in Nederland voorgeschreven bij zowel diabetes als ernstig overgewicht. In combinatie met veel beweging vliegen de kilo’s eraf. Als je het niet voorgeschreven krijgt, is het via via of op shady websites vaak te verkrijgen. Precies hoe het gaat met andere soorten drugs.

Bijwerkingen

Het injecteren van Semaglutide gaat niet zonder bijwerkingen: misselijkheid, braken en diarree zijn de klachten die het meest voorkomen. En toch doen mensen dit vrijwillig voor een slanker figuur, terwijl anderen in levensgevaar verkeren als ze het niet innemen en wel moéten dealen met deze klachten.

De aantrekkelijkheid van dit middel komt deels doordat er geen medische complicaties op kunnen treden. En door de toename in vraag is de prijs gestegen. Dus nu is het én moeilijk te verkrijgen voor zij die het echt nodig hebben én nog duurder geworden ook.

Toename

In Californië is er nu zelfs een viervoudige (!) toename van het gebruik van het medicijn, merkt gezondheidsbedrijf Komodo Health op. De gebruikers zijn ook veel jonger en hebben of hadden geen diabetes. 81 procenten van de medicijnen zijn voorgeschreven aan vrouwen.

Hollywood hype

Omstreden of niet, er zijn allerlei beroemdheden die ervan worden verdacht dit medicijn te gebruiken of te hebben gebruikt. Kim Kardashian deed er bijvoorbeeld álles aan om in haar Met Gala outfit te passen: in 3 weken verloor ze ongeveer 7 kilo. Insane. Ze wordt ervan verdacht Ozempic gebruikt te hebben gedurende die periode. Net als Adele, die de hele wereld omver blies nadat ze veel kilo’s had verloren. Zelfs Elon Musk heeft bekend dat hij op deze manier een aantal kilo’s kwijt is geraakt.

Deze voorbeelden wekken de illusie dat dun zijn the only way to go is. Je snapt het, dit is niet oké, en dat is nog een understatement. Maar of de afvalhype snel gestopt kan worden, is nog maar de vraag. Ouch.

Bron: Thecut

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden