Consequenties Amsterdams studentencorps: geldkraan dicht, inschrijvingen opgeschort en functies neergelegd Beeld ANP
Consequenties Amsterdams studentencorps: geldkraan dicht, inschrijvingen opgeschort en functies neergelegdBeeld ANP

Consequenties Amsterdams studentencorps: geldkraan dicht, inschrijvingen opgeschort en functies neergelegd

Het Amsterdams studentencorps A.S.C./A.V.S.V. is deze week in opspraak geraakt vanwege seksistische, vrouwonvriendelijke speeches. Ook zijn er videobeelden opgedoken van het lustrum, waarop te zien is dat halfnaakte vrouwen tegen mannenhoofden stoten. De gebeurtenissen hebben behoorlijke consequenties voor de Amsterdamse studentenvereniging.

Functies opgezegd en inschrijvingen opgeschort

De inschrijving voor aspirant-leden van het Amsterdams studentencorps is tot nader order opgeschort vanwege ophef over vrouwonvriendelijke speeches tijdens het lustrumdiner. Dat schrijft Heleen Vos, voorzitter van A.S.C./A.V.S.V. De procedure hiervoor zou woensdag beginnen. "De Senaat van het A.S.C./A.V.S.V. vindt het belangrijk dat de komende tijd alle tijd en energie wordt besteed aan goed onderzoek naar en een adequate reactie op deze gebeurtenissen", aldus de voorzitter.

Ze meldt verder dat mannelijke studenten die zich vrouwonvriendelijk hebben uitgelaten tijdens het lustrumdiner afgelopen zondag hun functie binnen de studentenvereniging hebben opgezegd. De vier sprekers hebben hun excuses aangeboden en zullen die ook nog persoonlijk aanbieden aan leden tijdens een bijeenkomst op de sociëteit, schrijft Vos. Drie van de vier hadden een functie bij de vereniging. Twee waren er lid van de commissie die zich bezighoudt met de kennismakingstijd, de derde zat in het dagelijks bestuur van het Amsterdams studentencorps.

Tijdens het diner zou naar vrouwen zijn verwezen als "sperma-emmers" en zij zouden "niks en niks meer zijn dan een hoer". Mannen zouden "de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken". De studentenvereniging kondigde maandag al een onderzoek aan naar deze uitlatingen.

Het bestuur heeft het tuchtorgaan van de vereniging gevraagd onderzoek te doen naar de leden en hun uitspraken. "Dit kan leiden tot sancties inclusief schorsing of beëindiging van het lidmaatschap", aldus Vos. Een eigen onderzoek door de Senaat loopt ook, zegt de voorzitter. "Ook zullen wij juridisch advies inwinnen op basis waarvan wij zullen beoordelen of tegen de ernstigste uitspraken van zondagavond aangifte moet worden gedaan."

Geen beurzen vanuit hogeschool en universiteiten

De maatregelen tegen het Amsterdams studentencorps blijven zoals ze zijn, laat een woordvoerster van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) weten. Dat betekent dat de vereniging de beurzen vanuit de hogeschool en universiteiten voorlopig niet terugkrijgt. "De uitlatingen van afgelopen week helpen niet bij het herstel van het vertrouwen."

Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit laten weten de vrouwonvriendelijke uitlatingen van leden van het corps zorgwekkend te vinden. "Vanuit de onderwijsinstellingen is eerder aangegeven dat het vertrouwen eerst moet worden hersteld, voordat de reeds lopende maatregelen worden opgeheven. Dit incident helpt daar zeker niet bij. Wij gaan ervan uit dat het bestuur passende maatregelen neemt", aldus een VU-woordvoerster.

De woordvoerder van de UvA benadrukt dat de beurzen niet voor niets zijn ingetrokken. "We vinden dat een cultuuromslag moet plaatsvinden. Deze uitlatingen ondersteunen eerder het beeld dat we al hebben van het corps."

Lees ook Schokkende videobeelden Amsterdams corps: halfnaakte vrouwen stoten tegen mannenhoofden

Burgemeester Halsema spreekt zich uit

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema kijkt welke maatregelen ze kan treffen tegen het Amsterdamse studentencorps na de uitlatingen van enkele leden. Een uiterste consequentie kan volgens haar zijn het (tijdelijk) intrekken van de exploitatievergunning van de sociëteit aan de Warmoesstraat.

Halsema vindt dat de mannelijke leden van A.S.C./A.V.S.V. zich, naast seksisme en discriminatie, hebben schuldig gemaakt aan een oproep tot geweld tegen vrouwen, door vanaf een podium te zeggen "de nekken van de vrouwen te breken". Ze noemt de uitlatingen "onaanvaardbaar en volstrekt verwerpelijk".

De burgemeester noemt het "wangedrag" verder een klap in het gezicht van het dagelijks bestuur van de studentenvereniging. "Het afgelopen jaar heb ik twee gesprekken gevoerd met de senaat, haar rector en een vertegenwoordiging van de reünisten. Zij hebben zich ongelooflijk ingespannen om de cultuur te veranderen."

Halsema zegt dat ze opnieuw contact heeft gehad met de rector, Heleen Vos. "Zij verdient ondubbelzinnige steun." De burgemeester zegt er verder van uit te gaan dat de vereniging zich volledig distantieert van de sprekers en gepaste maatregelen neemt. Ook spreekt ze haar "grote waardering en respect" uit voor de schrijvers en ondertekenaars van de brief waarin melding werd gemaakt van de toespraken.

"Het zijn deze leden die de juiste koers voor ogen hebben. Ik ga ervan uit dat zij hun uiterste best doen om, samen met de senaat en andere besturen, het ASC flink bij te sturen. De vereniging moet een veilige omgeving zijn voor huidige en nieuwe leden, in het bijzonder voor jonge vrouwen."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Merel DuitANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden