Carice van Houten Beeld Brunopress
Carice van HoutenBeeld Brunopress

Carice van Houten bij demonstratie: ‘Als je de realiteit durft te zien, kan je niet anders dan in actie komen’

Carice van Houten staat weer op de planken! Niet als actrice, maar in haar rol als klimaatactivist. Dinsdag was zij met tientallen medestanders aanwezig bij een certificaathoudersvergadering van Rabobank. Topman Stefaan Decraene was er niet, en dat vindt Carice een gemiste kans.

“Dat hij hier vandaag niet komt opdagen vind ik enigszins verdacht”, stelt Carice. “Ik denk dat als hij echt een heel goed klimaatplan zou hebben dat hij trots zou kunnen zijn en dat aan ons allemaal had kunnen presenteren. Dat doet hij niet.”

Geen geschikte plek

Rabobank liet eerder al weten dat de vergadering niet een geschikte plek is om die boodschap af te geven. Zo gaf de bank aan dat de bijeenkomst geen vergadering van de bank zelf is, maar van een zelfstandige stichting “waar Rabobank geen zeggenschap over heeft”. Financieel topman Bas Brouwers is te gast om een toelichting op de prestaties van de Rabobank te geven, maar de overige leden van de directie zijn niet aanwezig.

Koffie?

Decraene kan dus geen antwoord geven op de vraag van Carice en andere activisten van Extinction Rebellion en Milieudefensie of Rabobank van plan is te zorgen dat de CO2-uitstoot van de bank en de bedrijven en projecten waarin zij investeert in 2030 minimaal 45 procent lager zal zijn dan in 2019. “Stefaan, ik wil best een keer koffie met je drinken”, zei de actrice in een toespraak. “Maar dan moet je wel eerst ja zeggen.”

Carice van Houten doet het voor haar zoontje

Carice geeft aan zich sinds enkele maanden in te zetten voor het klimaat. “Als je de realiteit durft te zien, en ik durfde dat eerlijk gezegd pas drie maanden geleden, dan kan je niet anders dan in actie komen.” De actrice zegt vooral gedreven te zijn door de liefde voor haar 6-jarige zoontje, zodat die later niet kan vragen: waarom heb je niets gedaan toen het nog kon?

“Informeer jezelf, demonstreer, vertel groene verhalen, laat je stem horen, zuig aan kartonnen rietjes tot je een ons weegt, maar vergeet niet wie hier echt het verschil kunnen maken: de overheid, grote bedrijven en banken”, aldus Carice van Houten. “Met dit vuur sta ik hier. Eis eerlijk en verantwoordelijk beleid van je bank, dat doe ik vandaag. Niets meer, niets minder.”

Eerder roerden klimaatactivisten zich ook al onder meer bij Ahold Delhaize, ING en Unilever. Ook bij de aandeelhoudersvergadering van Shell volgende week zullen zij aanwezig zijn.

Bron: ANP

Merel DuitBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden