Internationale vrouwendag Beeld Getty Images
Internationale vrouwendagBeeld Getty Images

Bye orgasmekloof: waarom Internationale Vrouwendag anno 2023 nog steeds hartstikke nodig is

8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een belangrijke dag, want zelfs in 2023 zijn mannen en vrouwen nog niet gelijk. Zo worden vrouwen minder gerepresenteerd in de media en verdienen vrouwen nog steeds veel minder dan mannen. Om nog maar te zwijgen over de orgasmekloof.

Internationale Vrouwendag focust op vrouwen, emancipatie en vrouwenrechten. Wij zetten op een rijtje waarom Internationale Vrouwendag nog steeds heel belangrijk is.

De loonkloof

Er is helaas nog steeds sprake van een grote loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen veel minder dan mannen voor hetzelfde werk. In 2021 lag het bruto uurloon gemiddeld 13 procent lager dan het loon van een mannelijke collega met dezelfde baan.

Ga daarom altijd het gesprek aan over salarisonderhandelingen en praat met je collega's over je salaris om erachter te komen wat zij verdienen. Weet wat je waard bent en vecht voor een beter salaris.

Representatie

Je hebt het vaak niet eens door, maar is het je wel eens opgevallen dat je veel minder vrouwen in de media ziet? Zo is bijvoorbeeld de overgrote meerderheid van de experts bij talkshows mannelijk.

Feminer vertelt in een informatieve video dat uit een onderzoek bleek dat slechts 28% van de mensen in de media vrouw zijn. Het percentage vrouwen van kleur ligt al helemaal laag. En als vrouwen wél aan bod komen in het nieuws, dan is dat voornamelijk om te praten over hun privéleven of hun gezin.

Vrouwen bekleden steeds belangrijkere rollen in bedrijven, maar dit zie je in de media amper tot niet terug. Dat is problematisch omdat genderstereotypes hiermee in stand worden gehouden. Het schetst namelijk het beeld dat vrouwen niet goed over belangrijke zaken kunnen praten, laat staan hun vakkundige visie kunnen delen. Vrouwen moeten daarom veel beter gerepresenteerd worden in de media.

Tekst gaat verder onder de video.

Orgasmekloof

Hoe vaak kom jij klaar tijdens de seks? Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts 35% tot 66% van de heterovrouwen een orgasme krijgt tijdens een vrijpartij, tegenover 95% van de heteromannen. Ja, de orgasmekloof is groot. Opvallend is ook dat lesbische vrouwen juist wel vaker klaarkomen, namelijk zo'n 86%.

Het is hoog tijd dat er meer aandacht komt voor het vrouwelijke orgasme en genot in de slaapkamer. Bijvoorbeeld door betere seksuele voorlichting, waarbij ook aandacht wordt gegeven aan de clitoris. Ook is het goed om meer open gesprekken te voeren over seks, eventueel met een seksuoloog, om onzekerheden rondom seks bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken.

Medische verschillen

Anticonceptie is al decennia lang iets waarvan de verantwoordelijkheid voornamelijk bij de vrouwen ligt. Een spiraal, de pil, de prikpil, noem maar op. Er is een mannenpil in ontwikkeling, maar veel mannen willen deze niet gebruiken vanwege de bijwerkingen. Terwijl vrouwen al jarenlang last hebben van heftige bijwerkingen door verschillende anticonceptiemiddelen. “Vrouwen moeten bijna al het vuile voorbehoedswerk opknappen”, zei Arjen Lubach laatst in De Avondshow. Het is tijd dat daar verandering in komt!

Daarnaast staat abortus officieel in het Wetboek van Strafrecht en is daarmee een misdrijf. Een groot percentage mensen (waaronder heel veel mannen zonder baarmoeder) vinden dat abortus niet geoorloofd is. Het is daarom belangrijk dat abortus uit de taboesfeer wordt gehaald. Veel mensen gaan daarom protesteren, want het is aan vrouwen zelf om te bepalen wat zij met hun lichaam doen en of ze kiezen voor een abortus. Baas in eigen buik!

Andere redenen

De lijst met redenen waarom Internationale Vrouwendag nog hard nodig is, is eindeloos. Women Inc. heeft een video gemaakt met nog meer redenen waarom we moeten blijven vechten voor gendergelijkheid. Bekijk 'm hieronder.

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een belangrijke dag, want anno 2023 zijn mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk. Mannen worden beter gerepresenteerd in de media en er is nog steeds sprake van onder meer een loonkloof en de orgasmekloof. Daarom besteedt Flair extra aandacht aan deze belangrijke thema’s.

Bron: Zet hier de bron van je artikel en link naar de juiste webpagina.

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden