Nageldroger Beeld GettyImages
NageldrogerBeeld GettyImages

Bye gellak: uv-licht nageldroger mogelijk kankerverwekkend

We weten allemaal wel dat uv-licht schadelijk kan zijn voor je gezichtshuid. Maar ook voor je víngers? Ja, helaas wel. We moeten onze vers gelakte nagels dus maar weer op de oude manier drogen: wuiven met die handjes!

Uit recentelijk Amerikaans onderzoek is gebleken dat de straling van de apparaten kankerverwekkend kan zijn. KWF Kankerbestrijding drukt ons op het hart dat we het gebruik hiervan moeten verminderen.

Nasty nageldroger?

Het risico op huidkanker is klein, maar het ís er wel. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoek. Hiervoor hebben de wetenschappers cellen van zowel muizen als mensen blootgesteld aan de straling van nagellaklampen. In 20 minuten stierf ongeveer 30 procent van de cellen. De cellen die wél overleefden, liepen schade op aan hun DNA.

De wetenschappers kunnen nog niet met alle zekerheid zeggen dat de uv-straling van de nageldrogers voor kanker kan zorgen. Want de cellen die ze in het labarotorium hebben onderzocht zijn namelijk kwetsbaarder voor schade dan de cellen op onze handen.

Mate van blootstelling

Al met al willen de wetenschappers ons waarschuwen om de lampen zo min mogelijk te gebruiken, tot duidelijk is hoe schadelijk ze precies zijn. Bovendien speelt de mate van blootstelling ook een rol. Als je elke maand met je vingers onder zo’n lampje ligt, is de kans groter dat je huidcellen schade oplopen, yuk!

Bron: Rtlnieuws

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden