Buitenschoolse activiteiten steeds duurder: kan jouw kind straks nog sporten of muzieklessen volgen? Beeld Getty Images
Buitenschoolse activiteiten steeds duurder: kan jouw kind straks nog sporten of muzieklessen volgen?Beeld Getty Images

Buitenschoolse activiteiten steeds duurder: kan jouw kind straks nog sporten of muzieklessen volgen?

Met je kleintje achterop de fiets naar de hockeytraining of dansles racen, het tussendoortje in de hand. Veel ouders laten hun kinderen na schooltijd een sport- of muzieklessen volgen. Maar vaak hangt daar een prijskaartje aan. Veel ouders kunnen dit soort buitenschoolse activiteiten niet meer betalen.

Twee á drie kinderen per klas lopen deze buitenschoolse ativiteiten al mis, omdat het te duur is voor ouders. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is bang dat meer kinderen hiervan de dupe worden, vanwege de inflatie.

Betalen of budgetteren

Je merkt het ook al in de supermarkt: de prijzen stijgen enorm. Het is niet gek dat sommige families dus twee keer een bonnetje checken om er zeker van te zijn dat ze nog rondkomen. Als ouders krap bij kas zitten, dan is sport en cultuur vaak een van de eerste dingen waar gezinnen op bezuinigen, volgens het Nibud.

Niet alleen huishoudens worstelen met de fikse inflatie die afgelopen augustus naar de 13,6 procent steeg. Verenigingen zelf hebben het ook een stuk zwaarder: clubhuizen worden duurder, de energierekening gaat omhoog. Daardoor stijgen de contributies ook en moeten ouders meer betalen.

Goed opgroeien

"Op een club maak je vrienden, doe je essentiële vaardigheden op, leren kinderen rekening te houden met elkaar, krijgen ze zelfvertrouwen en vergeten ze hun zorgen. En ze maken er vooral plezier, samen met andere kinderen. Daarom is een lidmaatschap van een club zo belangrijk", vertelt Monique Maks, directeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur, tijdens het NOS Radio 1 Journaal.

Een kind dat na school of in het weekend de clubjes en klasjes mist, wordt sneller buitengesloten en heeft minder praatjes met zijn klasgenoten. "Je haalt kinderen in een cruciale levensfase uit een belangrijke sociale context."

Lees ook Zo help je je kind door de eerste schooldagen heen

Kies een club

Voor gezinnen die het wat krap hebben, heeft het fonds een campagne opgezet, genaamd 'Kies een Club'. Het fonds betaald de contributie dan vanuit hun eigen spaarpotje. "Met onze hulp kunnen we ervoor zorgen dat kinderen gewoon naar hun clubjes kunnen gaan", aldus Maks. Zo draagt het fonds een steentje bij en kunnen de kids toch nog knutselen en tenissen. "Het is zonde als daar geen gebruik van wordt gemaakt."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS, Jeugdfonds Sport & Cultuur | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden