BNNVARA begint burgerinitiatief: 'Abortus is geen misdaad' Beeld Getty Images
BNNVARA begint burgerinitiatief: 'Abortus is geen misdaad'Beeld Getty Images

BNNVARA begint burgerinitiatief: 'Abortus is geen misdaad'

BNNVARA is een burgerinitiatief begonnen om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen. Volgens de omroep zijn "de oprukkende conservatieve politieke krachten" in de Verenigde Staten, Polen en Hongarije aanleiding om in Nederland de regelgeving te veranderen.

Om het onderwerp in de Tweede Kamer te laten behandelen zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig. De omroep werkt bij het burgerinitiatief om abortus uit het Wetboek te halen samen met zijn eigen programma Spuiten en Slikken en het Humanistisch Verbond, een vereniging die zich naar eigen zeggen inzet voor een humane samenleving.

Lees ook Marjolein (44) pleegde abortus zonder dat haar man het wist: ‘Ik was klaar met de gebroken nachten en poepluiers’

Geen misdaad

"Omdat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is het geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel", schrijft BNNVARA op hun website. "Wij vinden dat het hier wél onderdeel van moet zijn. Zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet. En zodat abortus onder dezelfde wet- en regelgeving valt als bijvoorbeeld een behandeling door een medisch specialist in het ziekenhuis. Want abortus is géén misdaad."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat BNNVARA met een burgerinitiatief komt. Zo haalde presentator Tim Hofman in 2018 dik 100.000 handtekeningen op om kinderen van vluchtelingen in Nederland te houden. Ook ondertekenden in 2016 41.000 mensen het burgerinitiatief 'Eén pil te veel maakt geen crimineel'.

Wil jij het burgerinitiatief zelf tekenen? Dat kan hier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, BNNVARA | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden