Hersendode vrouw Beeld GettyImages
Hersendode vrouwBeeld GettyImages

Blessed be the fruit: hersendode vrouwen ingezet als draagmoeders?

Het klinkt als een aflevering van The Handmaids Tale, maar zou zo werkelijkheid kunnen worden. De Noorse professor Anna Smajdors stelt namelijk voor om in de toekomst hersendode vrouwen te gebruiken als draagmoeders.

Volgens Smajdors zou er geen reden zijn om dit plan niet door te zetten aangezien er eerder al is aangetoond dat dit succesvol kan verlopen. What??

Wanneer ben je hersendood?

Anna Smajdors is een professor op de universiteit van Oslo en heeft in een eerder onderzoek aangetoond dat vrouwen die als hersendood worden beschouwd 'de perfecte gastheer’ kunnen zijn om kinderen op termijn te dragen.

Maar wanneer word je eigenlijk hersendood verklaard? Zodra je hersenstam beschadigd is en je niet in staat bent om zelfstandig te ademen ben je hersendood. Dit wordt soms ook weleens de biologische dood genoemd.

Maar er zijn meerdere gevallen waarin een hersendode patient bij bewustzijn is gekomen, dus de term biologische dood geldt niet voor iedereen. Smajdors wil dit dan ook alleen uitvoeren bij vrouwen die aantoonbaar nog leven en een kans hebben om te herstellen.

Ophef

Dit nieuwe voorstel viel niet bepaald in de smaak nadat het werd gepubliceerd. De ophef ontstond voornamelijk omdat vrouwen in die toestand niet in staat zijn om hiermee in te stemmen en het dus tegen hun weet en wil in gebeurt.

Smajdors vergelijkt de zwangerschapsdonatie echter met orgaandonatie, waarbij je er expliciet mee instemt dat je lichaamsdelen gebruikt mogen worden zodra je hersendood wordt beschouwd.

Hierover heersen nogal wat morele discussies, zo ook online.

De tekst gaat verder onder de Tweets

Zeggenschap over je eigen lichaam

Het is een gevoelig onderwerp; door eeuwenoude religieuze tradities en pre-moderne Europese geneeskunde werden de lichamen van vrouwen gezien als ‘vaten’. Dit was dan ook letterlijk de term die gebruikt werd.

Je zou denken dat we dit gedachtegoed in de 21e eeuw wel achter ons hebben gelaten, maar dit valt helaas vies tegen. Ook de actuele anti-abortuswetgeving in de VS hanteert opnieuw de opvatting dat vrouwen geen volledige zeggenschap hebben over hun lichaam. Het idee om de lichamen van hersendode vrouwen in te zetten voor draagmoederschap doet daar nog een enorme schep bovenop, volgens ons. Wat vind jij?

Bron: Dissident.one, Glamourmagazine

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden