vrouw artificial intelligence Beeld Getty Images
vrouw artificial intelligenceBeeld Getty Images

Bizar: AI laat zien hoe de ‘perfecte’ man en vrouw eruitzien

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds populairder en er bestaan talloze AI-tools die mensen dagelijks gebruiken. Sommige AI-tools kunnen beelden creëren met behulp van een simpele opdracht en onderzoekers besloten deze tool te gebruiken om de ‘perfecte’ man en vrouw te creëren.

Benieuwd naar het resultaat?

The Bulimia Project

The Bulimia Project is een Amerikaanse organisatie die informatie verschaft over Boulimia en andere eetstoornissen. Ze voeren onderzoek uit en publiceren de resultaten om lezers te informeren en assisteren tijdens hun hersteltraject. In een van hun recente onderzoeken gingen ze aan de slag met een AI-tool om de ‘perfecte’ man en vrouw te ontwikkelen.

Ze willen hiermee bewustwording creëren over de onrealistische beelden die we regelmatig voorbij zien komen op sociale media. Welke AI-tools hebben ze geraadpleegd? Dall-E 2, Stable Diffusion, en Midjourney. Ze gaven elke tool de opdracht om plaatjes te genereren van de ‘perfecte’ man en vrouw. Hierbij vroegen ze aan de tools: “Hoe ziet het perfecte lichaam eruit?” en “Hoe ziet de perfecte man of vrouw eruit?”

De tools genereerde vervolgens talloze afbeeldingen, die je hier allemaal kan bekijken.

De tekst gaat door onder de foto.

De
De "perfecte" man en vrouw volgens AIBeeld The Bulimia Project

Het gevaar van kunstmatige intelligentie

Deze vrouwen werden slachtoffer van AI-wraakporno

Onrealistische schoonheidsidealen

Volgens onderzoekers zijn 40 procent van de AI-gegenereerde afbeeldingen foto’s van onrealistische lichaamstypes en zijn vrijwel alle ‘personen’ lang, zeer gespierd, en heel slank. De onderzoekers omschrijven de AI-mannen dan ook als “gefotoshopte bodybuilders” en benoemen dat de AI-vrouwen vooral “tenger” en “slank” waren.

Ook bleken de AI-tools een voorkeur te hebben voor vrouwen met blond haar, bruine ogen en een blanke huidskleur. Dit zagen de onderzoekers ook terug bij de mannen. Ze schrijven dat de tools een voorkeur hebben voor mannen met bruin haar, bruine ogen een een blanke huidskleur.

“We kunnen alleen maar aannemen dat AI zoveel vreemd gevormde lichamen genereerde omdat sociale media onrealistische lichaamstypes promoten”, schrijven de onderzoekers. “De vraag is dan : waarom zouden we die onbereikbare idealen willen nastreven? Het is zowel mentaal als fysiek gezonder om je verwachtingen over je lichaam realistisch te houden.”

Het
Het "perfecte" mannenlichaam in 2023 volgens AIBeeld The Bulimia Project
Het
Het "perfecte" mannenlichaam anno 2023 volgens AIBeeld The Bulimia Project
Het
Het "perfecte" vrouwenlichaam anno 2023 volgens AIBeeld The Bulimia Project

Bron: The Boulimia Project

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden