Geweld Beeld Getty Images
GeweldBeeld Getty Images

Bizar: 1 op de 6 mannen vindt geweld tegen vrouwen acceptabel

Hart van Nederland deelt schokkende resultaten van hun onderzoek over geweld tegen vrouwen. Het blijkt dat 1 op de 6 mannen onder de 50 jaar het oké vindt om geweld te gebruiken tegen vrouwen. Ook staat Nederland op nummer 3 van de Europese lijst met de meeste vrouwenmoorden.

Hoe shockerend het ook is: in Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord.

Term femicide

In de meeste gevallen worden vrouwen vermoord door een partner of ex. Door deze aantallen staat Nederland in de Europese top 3 van landen waar dit in verhouding met andere landen het meeste voorkomt. Toch hoor je de term femicide, wat ‘vrouwenmoord’ betekent, niet vaak in Nederland.

Een teleurstellend klein percentage in Nederland kent de term femicide. Slechts 33 procent heeft ervan gehoord en weet wat het betekent, blijkt uit een onderzoek van het Hart van Nederland-panel. Voor dit onderzoek hebben ze 3371 mensen op 21 en 22 december ondervraagd. Er werd hier gekeken naar hun kennis en ervaringen met huiselijk geweld tegen vrouwen.

Nederland op nummer 3

Een groot percentage mensen schrikt van de cijfers waarin Nederland op de Europese plek 3 staat. Namelijk 78 procent. Alleen in Finland en Zweden vinden verhoudingsgewijs meer vrouwenmoorden plaats, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

De reden dat deze cijfers zo hoog zijn in Nederland, komt deels doordat er dus veel jongere mannen zijn die het in sommige gevallen acceptabel vinden om geweld tegen vrouwen te gebruiken. 16 procent van de deze mannen onder de 50 jaar vindt dat dit kan. Bij mannen boven de 50 jaar is dit 4 procent, een aanzienlijk verschil. Vaak spreken de mannen dan over zelfverdediging, maar sommigen zeggen ook “als ze erom vraagt” en omdat “vrouwen ook schijnheilig doen”.

Onder vrouwen is nóg minder acceptatie voor geweld tegen vrouwen, slechts 3 procent is het ermee eens.

Geweld terugdringen

Het ministerie van Justitie & Veiligheid erkent dat femicide nog altijd veel te vaak gebeurt. Ministeries werken samen met gemeenten en andere instanties om huiselijk geweld en vrouwenmoord te verlagen. “Ook Veilig Thuis, de politie, het OM en de reclassering worden hierbij nauw betrokken”, zegt het ministerie.

Het ministerie is er geen voorstander van, maar een goede manier om het probleem op te pakken is het aanstellen van een speciale coördinator. “We denken dat dit niet ten goede komt aan een slagvaardig beleid. Het zou een extra laag afstemming betekenen. Bovendien is de vraag wat de meerwaarde zou zijn. Op dit moment wordt er al gecoördineerd beleid gevoerd op de aanpak van huiselijk geweld, seksueel geweld en geweld tegen vrouwen", geeft het ministerie als reactie.

Bron: hartvannederland

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden