Belgisch onderzoek: 'Vrouw zijn is risicofactor voor langdurige Covid' Beeld Getty Images
Belgisch onderzoek: 'Vrouw zijn is risicofactor voor langdurige Covid'Beeld Getty Images

Belgisch onderzoek: 'Vrouw zijn is risicofactor voor langdurige Covid'

Ladies, opgepast. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat vrouwen een grotere kans hebben op langdurige Covid dan mannen. Ook mensen met een lager opleidingsniveau, personen met overgewicht of obesitas of met een voorgeschiedenis van chronische aandoeningen hebben meer kans op langdurige Covid.

Dat stelt het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano na onderzoek onder 2000 mensen. Maanden na de besmetting klagen mensen met langdurige Covid het meest over vermoeidheid of uitputting.

Langetermijneffecten langdurige Covid

Met de studie wilde Sciensano meer te weten komen over de ziekte en de langetermijneffecten op de lichamelijke, geestelijke en sociale gezondheid. Het instituut definieert langdurige Covid als iemand die drie maanden na een besmetting nog minstens één symptoom heeft dat aan de infectie kan worden gekoppeld.

Lees ook Muzaffer heeft al 15 maanden chronische corona: ‘Covid moet wel een vrouw zijn, ze is gek op me'

Volgens Sciensano gaf 47 procent drie maanden later aan nog minstens één symptoom te hebben. Na zes maanden was dat nog bij 32 procent van de deelnemers het geval. Zes maanden na besmetting was vermoeidheid of uitputting het meest voorkomende aanhoudende symptoom.

Hoofdpijn en concentratieproblemen

Andere aanhoudende symptomen zijn hoofdpijn (32 procent), geheugen- en concentratieproblemen (32 procent), spierpijn (28 procent), ademhalingsmoeilijkheden (27 procent) en slaapstoornissen (22 procent). Van de deelnemers met chronische Covid-klachten kampt 4 procent met ernstige functionele beperkingen en 2 procent met ernstige ademhalingsmoeilijkheden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images

Evelien de VriesGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden