Lachgas Beeld Getty Images
LachgasBeeld Getty Images

Ballonnetje hier, ballonnetje daar: wat is lachgas en wat zijn de risico's?

Lachgas wordt steeds meer gebruikt en is een groot probleem. Het wordt weleens vergeleken met een heliumballon, maar het is veel schadelijker dan dat. Het is verslavend en heeft ernstige gevolgen als het veelvuldig wordt gebruikt. Wat is lachgas en wat zijn de risico's?

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet. Dat betekent dat het nu verboden is om lachgas te bezitten en verkopen voor recreatief gebruik.

Lachgas

Lachgas wordt voornamelijk in het ziekenhuis gebruikt als narcosemiddel. Soms ook als kortdurende pijnstiller door tandartsen en in ambulances. Dat type lachgas is uiteraard van medische kwaliteit en gemengd met zuurstof. Lachgas wordt ook gebruikt als drijfgas voor slagroomspuiten. Hierdoor komt de slagroom uit de fles als het ventiel wordt ingedrukt.

De effecten

Wanneer je lachgas inhaleert via een ballonnetje, zorgt dit voor een korte en sterke roes. Je voelt dit vrijwel direct. Velen omschrijven het als een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, het lijkt een beetje op dronkenschap. Deze roes duurt vaak niet langer dan 1 tot 5 minuten. Je wordt licht in je hoofd, je voelt minder pijn en je spieren ontspannen. Ook kunnen beeld en geluid anders binnenkomen en je kan dingen zien of horen die er helemaal niet zijn. Dat noem je ook wel hallucinaties.

Risico's

Het overmatig gebruiken van lachgas kan voor problemen zorgen. Denk aan hoofdpijn, angst, in de war zijn, pijn, gevoel in armen en benen verliezen en zelfs kans op verlamming. Als je lachgas combineert met andere drugs of alcohol, bestaat de kans dat je lichaam te weinig zuurstof krijgt. Dit is erg gevaarlijk.

Wanneer je te veel lachgas gebruikt, kan je een tekort aan vitamine B12 krijgen. Een tekort hier aan kan zorgen voor zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen. Meestal is deze schade te behandelen met vitaminesupplementen en fysiotherapie.

Mocht je denken: ‘Ik slik wel meer vitamine B12 om deze gevolgen te voorkomen’, dan moeten we je helaas teleurstellen. Er zijn namelijk geen aanwijzingen gevonden dat het toedienen van extra vitamine B12 tijdens gebruik het risico op een tekort verkleint. Jongeren en mensen met een laag vitamine B12-niveau, zoals vegetariërs, zijn gevoeliger voor schadelijke effecten.

Verslaving

Het begint vaak bij recreatief gebruik, maar helaas merken sommige mensen ook dat ze maar moeilijk kunnen stoppen met lachgas. Zij voelen de sterke drang om vaker te gebruiken. Dit is een signaal dat iemand verslaafd kan raken aan lachgas.

En dat is niet alles. Jaarlijks worden er meerdere meldingen gemaakt van acute neurologische schade na intensief lachgasgebruik. Daarnaast spraken zelfs brandwondencentra van ernstige vrieswonden. Dit kwam doordat mensen de ballonnen vullen met een grote lachgastank. Die klemden ze tussen hun benen en kregen door onoplettendheid levenslange littekens door bevriezingsletsel.

Busra, Ladini en Sytse hadden een lachgasverslaving en vertellen in Flair over hun ervaringen.

Bron: drugsinfo.nl / thuisarts.nl

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden