Artsen waarschuwen ouders: kinderen verdrinken snel en zonder geluid Beeld Getty Images
Artsen waarschuwen ouders: kinderen verdrinken snel en zonder geluidBeeld Getty Images

Artsen waarschuwen ouders: kinderen verdrinken snel en zonder geluid

Het is zomer, dus veel ouders gaan gezellig met hun kinderen naar het zwembad, de zee of een nabijgelegen meer. Daar zit een ongeluk in een klein hoekje. Veel ouders denken dat kinderen, als ze verdrinken, spartelen of gillen om de omgeving te alarmeren. Het kenniscentrum VeiligheidNL waarschuwt dat de meeste kinderen juist snel en zonder geluid verdrinken.

Kinderen verdrinken

Uit onderzoek blijkt dat 83% van de ouderen denkt dat kinderen gillen, roepen, huilen of spartelen als ze verdrinken. Dit is echter niet het geval. Kinderen maken juist bijna geen geluid en verdrinken snel, waarschuwt Kenniscentrum VeiligheidNL. In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 kinderen verdronken. Driekwart van de kinderen was tussen de 0 en 5 jaar.

Ingvar Berg is spoedeisendehulparts bij het Haaglanden Medisch Centrum en is gespecialiseerd in verdrinking. "Het gebeurt vaak in en om huis, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje, een vijver of in bad. Of het gebeurt in open water", vertelt hij aan RTL Nieuws.

Kinderen verdrinken vaak door een gebrek aan toezicht van ouders. "Hierdoor kan het kind te water raken. En dan gaat het vaak snel. Binnen enkele minuten verdrinkt het kind. Je moet het maar net doorhebben als ouder", zegt Berg.

Zonder geluid

"Wat je in films ziet, dat mensen nog even goed spetteren, gebeurt niet. Veel jonge kinderen raken in paniek en gaan vrij snel met hun hoofd onder water. Vooral kinderen tussen de 0 en 5 jaar zijn een risicogroep", legt Berg uit.

Ouders zijn zich er niet van bewust dat jonge kinderen in stilte verdrinken, zegt Shiva Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid. "Het is niet zo dat de kinderen zich aan je vastklampen als ze verdrinken."

Uiteindelijk overlijdt een op de zes kinderen aan de gevolgen, aldus VeiligheidNL. Kinderen die door een bijna-verdrinking op de IC belanden, worden helaas vaak niet meer beter vanwege hersenbeschadiging door langdurig zuurstofgebrek.

Lees ook Opgelet: artsen waarschuwen voor risico’s menstruatiecup in combinatie met spiraaltje

Verdrinking voorkomen

Hoe je verdrinking kan voorkomen? SEH-arts Berg zegt dat het vooral belangrijk is dat je je kind op armlengte afstand of dichterbij moet houden tijdens het zwemmen. "Je mag ze niet uit het zicht verliezen. Dat betekent dat je ook niet even op je telefoon kan kijken, want dan kan het voorkomen dat je je kind opeens niet meer ziet."

Daarnaast is het verstandig om bij je kind zwembandjes om te doen en het liefst ook nog een zwemvest. Ook is het verstandig om naar zwemlocaties te gaan waar een badmeester aanwezig is. Al betekent dit niet dat je kind dan wél veilig is, het is als ouder belangrijk om alsnog je kind in de gaten te blijven houden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden