Apenpokkenvirus nu ook in Nederland vastgesteld: RIVM wil meldingsplicht Beeld RTL
Apenpokkenvirus nu ook in Nederland vastgesteld: RIVM wil meldingsplichtBeeld RTL

Apenpokkenvirus nu ook in Nederland vastgesteld: RIVM wil meldingsplicht

Het RIVM heeft bekendgemaakt dat het apenpokkenvirus nu ook in Nederland is vastgesteld. De afgelopen maand dook het virus al op in verschillende landen in Europa en Noord-Amerika. Ook in België zijn er al twee besmettingen van het virus bekend.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een aantal monsters onderzocht. En volgens hen was het een kwestie van tijd voordat er ook een eerste besmetting in Nederland zou zijn. Het RIVM houdt er ook rekening mee dat er waarschijnlijk al meerdere mensen besmet zijn.

Meldingsplicht

Het RIVM wil dat er een meldingsplicht komt voor artsen en gcd-medewerkers als er een patiënt met apenpokken zich bij hun meldt. Een advies met die strekking is naar minister Kuipers van Volksgezondheid gestuurd. Verder wil het RIVM dat er bron- en contactonderzoek gedaan wordt en de patiënt moet geadviseerd worden om in isolatie te gaan. Nauwe contacten moeten dan mogelijk tot drie weken in quarantaine. "We moeten alle maatregelen nemen om het virus nu in het beginstadium de kop in te drukken", zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM.

Besmettelijk

Voor veel mensen zijn de apenpokken niet gevaarlijk, maar wel zeer onprettig. De eerste dagen nadat je het virus hebt opgelopen kun je last hebben van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid en na een aantal dagen begint ook de huiduitslag. Het apenpokkenvirus is heel besmettelijk. De meeste mensen genezen al binnen een paar weken. Wel kan het virus gevaarlijk zijn voor mensen die een slechte weerstand hebben.

Lees ook Niet weer hè: apenpokkenvirus rukt op in Europa, moeten we ons zorgen maken?

Apenpokkenvirus

Je kunt het apenpokkenvirus oplopen door nauw huidcontact, bijvoorbeeld een open wondje van iemand aan te raken. Denk hierbij aan gezinsleden die samen spelen en knuffelen, maar ook aan partners die het virus aan elkaar overdragen tijdens seks.

Besmettingen in Afrika

Eerder ging het om uitbraken bij mensen die kort ervoor in Afrika waren geweest. Daar is nu geen spraken van. Veel patiënten in Europa zijn niet in Afrika geweest dus kunnen het virus ook niet op die manier hebben opgelopen. Naar verhouding zijn het vooral veel mannen die seks hebben gehad met andere mannen die nu besmet zijn met het virus, zeggen de gezondheidsdiensten. "Gezien de ongebruikelijk hoge aantallen besmettingen van mens naar mens op deze manier, is de kans groot dat het virus zich verder verspreidt door nauw contact, bijvoorbeeld tijdens seksuele activiteiten", laat de Europese gezondheidsdienst ECDC weten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: RTL

Celine SussotRTL

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden