sexting Beeld Getty Images
sextingBeeld Getty Images

PREMIUM

Anne (28) werd slachtoffer van shame sexting: ‘Jongens riepen ‘lekkere tieten!’ naar me’

Momenteel loopt een van de grootste onderzoeken in Nederland naar het online misbruiken van foto’s. Zeker honderd meisjes zijn slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting door één man. Anna weet hoe ernstig dit is.

Anna van Ewijk (28)

was als tiener slachtoffer van shame sexting en helpt nu jongeren die dit overkomt.

Shame sexting-zaak

“Momenteel is er weer een grote shame sexting-zaak in het nieuws. Zo veel meiden zijn gechanteerd met hun beelden, vreselijk. Als ik terugkijk op mijn eigen ervaring, ben ik blij dat ik net was verhuisd om te studeren toen mijn foto lekte. Als ik nog op de middelbare school had gezeten, weet ik niet hoe ik ermee om had kunnen gaan – dan is school je hele wereld.

Mijn vertrouwen in mensen heeft toen zeker een deuk opgelopen. Dat moet weer herstellen. Nu heb ik er geen last meer van. Ik denk dat het me sterker heeft gemaakt en het is fijn dat ik met mijn ervaringen nu iets positiefs voor anderen kan betekenen. Ik weet immers waar ik me voor inzet. Ik was zestien toen ik het heel leuk had met een jongen.

We gingen op dates, brachten tijd door met elkaar. En onderdeel van wat we samen hadden, was spannende berichtjes naar elkaar sturen. Ik stuurde hem ook een foto van mezelf, daarop was ik te zien van mijn middel tot mijn kruin en bedekte ik mijn borsten met mijn handen. Ik had jarenlang niet aan die foto gedacht, tot ik op mijn negentiende een berichtje van hem kreeg, we hadden al jaren geen contact meer gehad: ‘We hebben een probleem: die foto is gelekt.’”

Kop in het zand

“Kort daarop barstte het los. De berichten op mijn telefoon stroomden binnen en de foto bleek ook naar mijn neef, broer en zusje te zijn gestuurd. Ik kom uit een kleine plaats waar iedereen elkaar kent, heel dorps. De foto ging daardoor ook rond in de app-groep van mijn oude middelbare school. Ik was net daarvoor op kamers gegaan in Amsterdam, maar als ik bij mijn ouders op bezoek kwam, werd ik op straat lastiggevallen.

‘Lekkere tieten!’ riepen jongens naar me. Of auto’s stopten en de bestuurders draaiden hun raampje naar beneden om te vragen wat ik voor geld met ze zou doen. Ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan. Ik schaamde me zo, stak daarom mijn kop in het zand en wachtte tot het overwaaide. Gelukkig had ik ook mensen om me heen die me steunden, maar toch kun je niet begrijpen wat zoiets met je doet, tot je het zelf meemaakt.

Toen die foto lekte, was ik net gestart met een studie pedagogische hulpverlening. Als onderdeel daarvan liep ik stage bij Qpido, een organisatie die voorlichting geeft over seksualiteit. Daar hoorde ik voor het eerst de term shame sexting voorbijkomen. Dat heb ik meegemaakt, dacht ik toen. Vanaf dat moment ben ik mijn ervaring tijdens mijn werk gaan inzetten.”

Jelline (22) verdient zo’n €300.000 per maand

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Taboe op seks

“Ik werk nog steeds bij Qpido, geef voorlichting op scholen en deel daarbij ook mijn eigen verhaal. Het komt zo vaak voor, want vandaag de dag hoort sexting ook bij het ontdekken van je seksualiteit. Er zou nooit iets van schaamte aan vast moeten zitten. Maar als een foto uitlekt, zie je wat voor een taboe er nog steeds op seks zit. Het meisje is sletterig of goedkoop dat ze die foto deelt. Terwijl degene die ’m lekt de enige is die zich zou moeten schamen.

Wat ik probeer mee te geven, is dat er niks ergs is aan het sturen van een foto als jij je daar goed bij voelt. Wel geven we het advies dat je pas een foto stuurt als je die persoon fysiek hebt gezien. Want het komt ook geregeld voor dat er geen jongen van zeventien aan de andere kant van het beeldscherm zit.

Vaak worden slachtoffers met die eerste beelden gechanteerd om meer beelden te maken, omdat ze anders naar hun omgeving zullen worden gestuurd. Ik heb jongeren gesproken die het leven hierdoor niet meer zien zitten. Het heeft dus enorme gevolgen.”

Deze Real Life staat in Flair 06-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle MansfieldGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden