Asc avsv Beeld ANP
Asc avsvBeeld ANP

Amsterdams studentencorps weer in opspraak: jarenlang structureel geweld tegen nieuwe leden

Het Amsterdamse studentencorps ASC/AVSV is weer in opspraak gekomen. Trouw meldt op basis van een onderzoek dat nieuwe leden van de herendisputen jarenlang geslagen en geschopt werden bij de ontgroening. Dit zou zelfs leiden tot kneuzingen en hersenschuddingen.

Zaterdag heeft het corps excuses aangeboden aan leden en oud-leden van ASC/AVSV.

Structureel geweld

Uit het onderzoek blijkt dat er structureel geweld plaatsvond tegen nieuwe leden bij alle herendisputen in de periode 2017 tot 2021. Het onderzoek werd in opdracht van ASC/AVSV uitgevoerd door een advocatenkantoor. Het studentencorps heeft alleen de aanbevelingen uit het onderzoek gedeeld. Details wat betreft de misstanden ontbreken dus. Maar alleen al uit de aanbevelingen blijkt dat er iets goed misgegaan is bij het Amsterdamse ASC/AVSV. Nieuwe leden mochten maar weinig slapen en kregen slecht en weinig te eten. Ook was er een groot risico op grensoverschrijdend gedrag vanwege seksueel getinte activiteiten bij alle heren- én vrouwendisputen.

Verrotte verenigingscultuur

Het studentencorps biedt zaterdag excuses aan. “De omvang, ernst en aard van de vele misstanden hebben ons geschokt”, laten ze weten. “Het is duidelijk dat onze verenigingscultuur verrot was”, aldus de studentenvereniging.

Eerder in opspraak

In 2022 kwam ASC/AVSV ook al in opspraak omdat er beelden opdoken waarin vrouwen ‘niks en niks meer dan hoeren’ en ‘sperma-emmers’ werden genoemd door meerdere mannen van de vereniging. Daarnaast kwam er een video online, waarop te zien is dat twee mannen op het ritme van harde muziek met hun gezicht tegen of tussen de billen van halfnaakte vrouwen stoten. Ook in 2016 kwam het studentencorps in het nieuws nadat drie studenten in het ziekenhuis terecht kwamen. Zij werden verplicht om te slapen tussen afval en te zwemmen in de gracht.

Bron: NU.nl

Fleur HartmanANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden