Black gay father and his partner feeding their son a bottle. His partner is looking over his partner shoulder looking at the baby eat. Beeld Getty Images
Black gay father and his partner feeding their son a bottle. His partner is looking over his partner shoulder looking at the baby eat.Beeld Getty Images

Adoptiestop deels opgeheven: wensouders blij, kinderrechtenorganisaties teleurgesteld.

Sinds februari vorig jaar is er in Nederland een ‘adoptiestop’ van kracht, waardoor het niet mogelijk was kinderen uit het buitenland te adopteren. Minister Weerwind wil dat nu deels weer mogelijk maken.

Demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming besloot vorig jaar tot een ‘adoptiestop’ na een onderzoeksrapport over de rol van de Nederlandse overheid bij adopties in de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90.

Hierin werd onder meer de conclusie getrokken dat de overheid in die periode niet heeft ingegrepen bij misstanden als kinderhandel en kinderdiefstal. Volgens de commissie die dit onderzocht zijn misstanden nog altijd aan de orde, ondanks een internationaal verdrag met strengere regels voor adoptie.

Moreel dilemma

Op de adoptiestop kwam veel kritiek van adoptiebureaus en ouderverenigingen. Een moreel dilemma, want wat is het alternatief: kinderen in tehuizen laten zitten?

Minister Weerwind van Justitie wil nu toch dat er uit bepaalde landen weer geadopteerd kan worden. “Er zullen altijd mensen zijn met een onvervulde kinderwens. Bijvoorbeeld mensen die een partner hebben van hetzelfde geslacht. Aan die groep willen we een keus bieden door toch adoptie uit het buitenland mogelijk te maken”, zegt een woordvoerder van de minister tegen NU.nl

Strenger op adoptie toezien

De minister zegt dat buitenlandse adoptie alleen mogelijk is wanneer een kind geen passende opvang in het eigen land kan krijgen en er geen enkele andere mogelijkheid is. Daar zal de overheid strenger op gaan toezien. Daarnaast verwacht het ministerie Justitie en Veiligheid dat buitenlandse adoptie vanzelf zal afnemen. Zo werden er in drie jaar geleden 145 kinderen uit het buitenland geadopteerd, waar dat in 2015 nog 304 kinderen waren.

Uit Thailand wel, uit China niet

Wensouders kunnen nu weer kinderen uit zes landen adopteren: Thailand, Filipijnen, Taiwan, Zuid-Afrika, Lesotho en Hongarije. Een kind adopteren uit onder anderen China, de Verenigde Staten, Burkina Faso of Colombia is niet meer mogelijk. Bij deze landen is het moeilijker om streng toezicht te houden op de adoptiepraktijken, of de minister is van mening dat passende opvang beter in het eigen land geregeld kan worden.

Teleurgesteld

Kinder- en mensenrechtenorganisaties zijn teleurgesteld in het besluit van de minister om buitenlandse adoptie toch door te laten gaan. “Ieder kind dat het slachtoffer wordt van misstanden of op een andere manier lijdt onder buitenlandse adoptie is er één te veel”, zegt Mieke Breedijk van Defence for Children. Het leven in onzekerheid over hun afstamming en identiteit kan geadopteerden uit het buitenland veel psychische schade opleveren, stelt de kinderrechtenorganisatie.

Zo blijkt uit onderzoek van CBS dat geadopteerden veel vaker dan niet-geadopteerden psychische hulp kregen. Dat bleek ook uit het onderzoeksrapport van de commissie Joustra, waardoor de adoptiestop in eerste instantie in het leven is geroepen.

Bron Nu.nl, Nrc.nl

Mariska SchulteGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden