vrouwelijke journalist Beeld Getty Images
vrouwelijke journalistBeeld Getty Images

Acht op tien vrouwelijke journalisten in Nederland hebben te maken met agressie, bedreiging of intimidatie

In het afgelopen jaar maakten acht op de tien vrouwelijke journalisten agressie, bedreiging of intimidatie mee, blijkt uit onderzoek van meldpunt PersVeilig. De helft geeft aan dat dit (sterk) is toegenomen in de afgelopen vijf jaar.

Verbale agressie

Verbale agressie via online kanalen, bijvoorbeeld Twitter, komt het vaakst voor. Aan het onderzoek werkten 292 vrouwen mee en ruim de helft heeft hiermee te maken gehad. Het gaat dan om kleinerende of discriminerende opmerkingen of het verspreiden van valse informatie over de journalist of haar werkplek. De helft van de vrouwen die te maken kreeg met verbale agressie ondervindt hiervan mentale en/of fysieke gevolgen. Zes op de tien vrouwen geven zelfs aan dat het gevolgen heeft voor het uitoefenen van hun werk. Ze kiezen bijvoorbeeld hun woorden zorgvuldiger of zijn in het algemeen voorzichtiger. Ze voelen zich minder vrij in hun werk.

Gesteund voelen

Een deel van de vrouwelijke journalisten bespreekt deze incidenten met hun collega’s, werkgever of een externe factor zoals PersVeilig. Echter doet maar een klein deel aangifte bij de politie. Het bespreken ervoer vrijwel iedereen als prettig, vanwege de steun. Toch voelt één op de tien zich nog niet gesteund. Hun werkgever nam bijvoorbeeld, volgens hen, onvoldoende maatregelen om de journalist te beschermen.

Meldpunt PersVeilig

Erkenning, steun en andere maatregelen dragen bij aan een structurele aanpak van het probleem, benadrukt meldpunt PersVeilig. Dit kan door het belang van persvrijheid te benadrukken of door informatie te verstrekken over hoe je veilig je werk kan doen als journalist. In 2019 werd het meldpunt opgericht. PersVeilig is een initiatief van het Openbaar Ministerie, de politie, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Het meldpunt is bedoeld om voor journalisten een veiligere situatie te creëren.

Veiligheid afgenomen

Het is een feit dat de veiligheid van journalisten is afgenomen, ook in Nederland. Dat blijkt namelijk uit meerdere onderzoeken. PersVeilig ontving alleen afgelopen jaar al 272 meldingen van journalisten die lastiggevallen zijn, geïntimideerd werden of zelfs met geweld te maken kregen. In 2020 ging het nog om 121 meldingen. De meeste meldingen werden gedaan door vrouwelijke journalisten.

Bron Nu.nl

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden