PREMIUM
Abortusbuddy wordt in steeds meer steden ingezet om vrouwen te begeleiden naar de kliniek
Dit jaar zal de abortusbuddy in steeds meer steden worden ingezet om vrouwen te begeleiden bij hun bezoek aan de kliniek. Letterlijk: zij of hij is de barrière tussen tussen de zwangere en de demonstranten.
Goed geregeld
Abortus in Nederland, dat is toch goed geregeld? Wat betreft de zorg die wordt verleend wel. Maar op allerlei andere vlakken valt het tegen. Zo staat abortus nog steeds in het wetboek van strafrecht – het wordt dus onder bepaalde voorwaarden ‘gedoogd’ – en intimidatie van bezoeksters van abortusklinieken is nog steeds een hardnekkig verschijnsel.
Door sommige gemeenten ingestelde ‘bufferzones’, waarbij er minimaal vijfhonderd meter afstand moet zijn tussen demonstranten en de bezoekers van de kliniek, werken nauwelijks en zijn soms zelfs lastig te handhaven in verband met het demonstratierecht. Als je een bezoek aan een abortuskliniek overweegt en opziet tegen een confrontatie met activisten, kun je via de website samennaardekliniek.nl een abortusbuddy aanvragen.
Deze buddy’s lopen met je mee naar de kliniek, oordelen niet en vragen niet naar je verhaal. Ze hebben een training gekregen, zodat ze precies weten hoe ze je het beste langs demonstranten kunnen loodsen. Deze zomer start een werfcampagne, zodat vrijwilligers kunnen worden opgeleid om in het najaar te starten.
Uitgescholden door demonstranten
Een van de initiatiefnemers is Eva de Goeij. Zij werd zelf door demonstranten uitgescholden toen ze naar de kliniek ging: “Moordenaar, je gaat naar de hel!” Dat incident hakte er zo diep in, dat het voor haar de aanleiding werd om samen met De Bovengrondse, een stichting voor feministische activiteiten, het Humanistisch Verbond en het Nederlands Genootschap van Abortusartsen het ‘abortus buddy project’ te starten.
Het doel is deze hulp bij alle klinieken in Nederland te kunnen aanbieden. Op dit moment zijn de buddy’s al beschikbaar in Rotterdam, Den Haag en Utrecht, en vanaf het najaar zullen ze ook beschikbaar zijn voor vrouwen die voor een abortus naar een kliniek in Amsterdam, Zwolle, Groningen, Roermond, Haarlem en mogelijk Heemstede gaan.
Djoeke Gerding (31), voorzitter Stichting Samen naar de Kliniek
“Eind 2019 was er een thema-avond over abortus in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en tijdens die avond kwam ik in contact met Eva de Goeij. Zij vroeg me om me aan te sluiten bij de stichting en dat wilde ik wel. Sinds ik in 2012 een jaar in Dublin studeerde, waar een jonge vrouw overleed omdat ze geen legale abortus kon krijgen, gaat het thema me aan het hart.
Nadat we een eerste oproep voor vrijwilligers deden, liep het direct storm: ruim drieduizend mensen meldden zich aan om buddy te worden. Alle buddy’s krijgen een training en voor keuzehulp en bij vragen verwijzen we naar het Fiom. Wij bieden alleen iemand aan die met je meewandelt naar en van de kliniek en die lastige situaties kan de-escaleren.”
Suzanne van Houten (30) is abortusbuddy
“Het is niet de bedoeling dat ik als buddy een confrontatie opzoek met een demonstrant. In plaats daarvan zeggen we dat we geen interesse hebben in een discussie, maar er gewoon langs willen. We zijn altijd conflictmijdend, onze rol is puur om een barrière te zijn tussen de zwangere en de demonstranten.
We zijn er om vrouwen te steunen die niets tegen familie of vrienden durven of willen vertellen, of om een andere reden niemand hebben om met ze mee te gaan tijdens hun bezoek aan de kliniek.”
Lize over haar abortus
‘Sorry ik ben nog niet klaar voor jou, ooit wel, maar nu nog niet’
Lize Korpershoek (37) bezocht een kliniek
“Ongewenst zwanger raken kan heel eenzaam zijn. Vaak houd je het vanuit schaamte en angst voor veroordeling geheim, en daarnaast moet je ook nog eens alleen de fysieke ongemakken doorstaan.
Wanneer je dit allemaal hebt doorstaan en vervolgens de weloverwogen keuze hebt gemaakt om een abortus door te maken, is het laatste wat je nodig hebt dat een paar mensen met een heel eenzijdig beeld over de situatie je uitmaken voor moordenaar. Het is ontzettend verdrietig dat dit buddy-initiatief nodig is, maar dat maakt het niet minder mooi dat het er is.”
Deze reportage komt uit Flair 05-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.