Abortus is geen misdaad Beeld ANP
Abortus is geen misdaadBeeld ANP

Abortus is geen misdaad: Tweede Kamer debatteert vandaag

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het burgerinitiatief ‘Abortus is geen misdaad’. De initiatiefnemers willen dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald.

Het is vrij uitzonderlijk dat een burgerinitiatief door de Kamer inhoudelijk in behandeling wordt genomen.

Abortus is geen misdaad

Het debat is geïnitieerd door omroep BNNVara en het Humanistisch Verbond. Ze verzamelden meer dan 90.000 handtekeningen. Dankzij deze handtekeningen van duizenden Nederlanders debatteert de Tweede Kamer vandaag over abortus.

Discussies over abortus worden al decennia lang gevoerd. Abortus werd in 1984 gelegaliseerd, maar wel onder strenge voorwaarden. Embryo’s mogen alleen worden geaborteerd als ze minder dan 24 weken oud zijn en alleen artsen met een vergunning mogen een abortus uitvoeren. Wordt er niet aan deze eisen voldaan, dan is het strafbaar.

Mardjan Seighali, voorzitter van het Humanistisch Verbond, hoopt dat hier snel verandering in komt. “Abortus is geen misdaad, maar een gewone medische ingreep. Het hoort daarom niet in het strafrecht, maar in het gezondheidsrecht thuis. Doordat abortus in het strafrecht is geplaatst, lijkt het alsof het een criminele activiteit is. Wij vinden juist dat het een mensenrecht is”, legt ze uit aan de Volkskrant.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het onderwerp. Het lijkt erop dat er geen meederheid in de Kamer zal zijn die abortus uit het Wetboek van Strafrecht wil halen. Christelijke partijen zijn zeker tegen, maar ook de VVD is sceptisch.

Vanmiddag zal er meer bekend worden over het debat.

Bron: ANP, de Volkskrant

Merel DuitANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden