Vrouw geld gelukkig Beeld Getty Images
Vrouw geld gelukkigBeeld Getty Images

Aan de top: de Nederlander is het rijkst van de EU

Wij Nederlanders staan op nummer 1 in de top 10 rijkste EU-burgers. Say what? Daar denkt onze bankrekening wel anders over, met die inflatie van nu.

Eind 2021 bedroeg het gemiddelde vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland 176.510 euro, en dat is ruim 4,5 keer zoveel als in Portugal, het land dat het laagst scoort. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade onder de belangrijkste Europese landen. Ook is in geen ander top 10 Europees land de rijkdom zo goed verdeeld als in ons kleine kikkerlandje.

Financieel feestje

“We hebben voor de belangrijkste Europese landen onderzocht wat er de afgelopen tien jaar met het gemiddelde financiële vermogen is gebeurd van particulieren,” vertelt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade aan het ANP. “Hoeveel is het toegenomen? En waardoor komt dat vooral? Daarbij kijken we naar het spaargeld, beleggingen en ook het pensioengeld.”

De waarde van bezittingen zoals prachtige grachtenpanden zijn achterwege gelaten, en ook schulden werden niet meegerekend. De conclusie? De Nederlander is het rijkst! En het vermogen is bij ons ook het hardst gestegen.

Rijk, rijker, rijkst

Maar hoe kan het dat de Nederlander het zó goed doet als het om geld gaat? Dat kan door verschillende manieren komen, maar een van de belangrijkste redenen is volgens Geeroms beleggen. “Hier wordt heel breed belegd,” legt hij uit. “Met Finland samen hebben we veruit de hoogste beleggingsrendementen gehaald.”

Douwe Bob vindt vader zijn van drie kinderen echt lastig:

‘Ik besef me dat ik onmogelijk een volwaardige vader kan zijn’

In het rood

Maar als we vooruit kijken, ziet het plaatje er niet meer zo rooskleurig uit. Geeroms: “De ongekende stijging van de inflatie hakt erin. In 2021 daalde het gemiddelde totaalrendement met -60%. Voor 2022 zal het nog slechter zijn. Het rendement zal diep negatief zijn.”

Bron: ANP

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden