White And Red Rose On A Tombstone (Vit och röd ros på gravsten) Beeld Getty Images
White And Red Rose On A Tombstone (Vit och röd ros på gravsten)Beeld Getty Images

91-jarige vrouw, die Holocaust overleefde, sterft in kelder Marioepol

In de Oekraïense havenstad Marioepol is een 91-jarige Joodse vrouw om het leven gekomen. Ruim tachtig jaar geleden overleefde zij de Holocaust.

Kelder in Marioepol

Vanda Semjonova Objedkova overleefde op 10-jarige leeftijd een Duitse moordpartij. Destijds verstopte ze zich in een kelder in Marioepol. 81 jaar later is ze gestorven in een andere kelder, wederom in Marioepol, terwijl ze zich verstopte voor de Russen. Dat meldt het Auschwits Museum woensdag op Twitter.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Begraven in stadspark

Op 4 april kwam Objedkova om het leven. Haar dochter Larissa heeft haar begraven in een stadspark terwijl Marioepol gebombardeerd werd. Uiteindelijk wist haar dochter de stad te ontvluchten met haar man. Het overlijden van haar moeder kon ze dus daarom later pas kenbaar maken aan de wereld.

Lees ook Bibi: ‘Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Een Oekraïens gezin vlucht, ik stap het vliegtuig in richting mijn veilige thuis’

Griekse afkomst

Objedkova werd geboren op 8 december 1930 in Marioepol. Ze was tien jaar toen de Duitsers de havenstad binnentrokken. Naar schatting kwamen 9000 tot 16.000 Joden om het leven aan de rand van de stad waar de SS alle Joden bijeenbracht, onder wie Objedkova’s moeder. Objedkova zelf wist te ontsnappen door zich te verstoppen in een kelder. Later werd ze ontdekt, maar familievrienden wisten de SS ervan te overtuigen dat ze van Griekse afkomst was.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Limburger | Beeld: BrunoPress

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden