dove campagne moeder dochter Beeld YouTube Dove
dove campagne moeder dochterBeeld YouTube Dove

8 op de 10 jongeren blootgesteld aan toxic beautycontent: ‘Het gaat ten koste van hun welzijn’

Uit een nieuw onderzoek van Dove blijkt dat meer dan acht op de tien kinderen in Europa worden blootgesteld aan toxische beautycontent op sociale media. Dit heeft negatieve gevolgen op de geestelijke gezondheid van zeven op de tien kinderen. Hoe komt dit?

En wat kunnen we hieraan doen?

Invloed sociale media

Verschillende specialisten in de geestelijke gezondheidszorg zeggen dat sociale media tot een geestelijke gezondheidscrisis onder jongeren leidt. Het is belangrijk om het bewustzijn hierover te vergroten, vindt Dove. Het merk zet zich daarom samen met Mental Health Europe in voor nieuwe richtlijnen die voor veiligere sociale media moeten zorgen en de geestelijke gezondheid van jongeren beschermen.

Dit doet Dove met een nieuwe campagne: The Self-Esteem Project. Hiermee hoopt het beautymerk anderen te inspireren om sociale media veiliger te maken.

The Cost of Beauty

In het filmpje ‘The Cost of Beauty - Beautiful’ zien we hoe het leven van jongeren die opgroeien met sociale media eruitziet. Ze vergelijken zich met de beelden die ze dagelijks op hun feed zien en ervaren een bepaalde maatschappelijke druk om aan deze schoonheidsidealen te voldoen - vast heel herkenbaar, non?

De tekst gaat door onder de video.

Zorgwekkende cijfers

Uit onderzoek van Dove komen een aantal intense cijfers naar boven:

  • Bijna de helft van de Nederlandse meisjes van 10 tot 17 jaar brengen meer tijd door op sociale media dan in het echt met vrienden.
  • Een op de drie zegt dat sociale media de eerste plaats is waar ze beauty-advies zoeken (32 procent).
  • 59 procent van de meisjes die influencers volgen, doen dit om inspiratie op te doen voor hoe ze eruit moeten zien. Voor meisjes met een laag zelfbeeld is dat zelfs 67 procent.
  • Een derde van de meisjes met een laag zelfbeeld zou hun uiterlijk willen veranderen om er uit te zien zoals de influencers die ze volgen (32 procent).
  • Ruim een kwart bewerkt foto’s van zichzelf voor sociale media (27 procent). Dat aantal loopt op tot twee op de vijf meisjes met een laag zelfbeeld (43 procent).
  • Een op de vijf meisjes is door sociale media minder gaan eten (19 procent). Voor meisjes met een laag zelfbeeld is dat zelfs een op de drie (32 procent).
  • Drie op de tien meisjes van 10 tot 17 jaar hebben een procedure ondergaan om hun uiterlijk aan te passen, bijvoorbeeld wimperextensions, tanden witter laten maken of gezichtshaar laten harsen (30 procent).
  • Twee op de vijf hadden meer informatie willen hebben over hoe ze onrealistische schoonheidsidealen op sociale media kunnen vermijden of ermee omgaan (39 procent).
  • Zeven op de tien meisjes zouden graag willen dat hun ouders met hen praten over hoe ze met beautycontent op sociale media moeten omgaan (73 procent).

Schoonheidsidealen

Alessandro Manfredi, Chief Marketing Officer van Dove benadrukt het belang van een veilige online omgeving: “Hoewel bepaalde aspecten van sociale media de creativiteit en verbondenheid van jonge mensen kunnen bevorderen, heeft onderzoek aangetoond dat online toxische beautycontent de geestelijke gezondheid van onze jongeren schaadt. Als er geen echte verandering komt, zal dat ten koste gaan van het welzijn van jongeren. We hebben de verantwoordelijkheid om actie te nemen en een positievere omgeving op sociale media te creëren, waardoor de geestelijke gezondheid van jongeren wordt beschermd.”

Met behulp van verschillende campagnes zet Dove zich in om de schadelijke praktijken van sociale media - die onbereikbare schoonheidsidealen in stand houden - aan de kaak te stellen.

Bron: Dove

Redactie FlairYouTube Dove

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden