Wekker 's ochtends Beeld Getty Images
Wekker 's ochtendsBeeld Getty Images

21 december: het is vandaag de kortste dag van het jaar, maar hoe zit dit eigenlijk?

Vanaf vandaag is het officieel winter! Experts van Weeronline zeggen dat vandaag de kortste dag van het jaar is, maar hoe zit dat precies? Wij leggen het uit.

Tijdens de winter word je 's ochtends wakker in het pikkedonker en kom je 's avonds thuis in het donker. Wanneer is de kortste dag en wanneer wordt het eíndelijk weer lichter?

Kortste dag

Vandaag om 22:48 uur vindt de zonnewende plaats en begint de astronomische winter. Een zonnewende is het moment dat de zon zich op haar meest noordelijke of meest zuidelijke positie tegenover de aarde bevindt. Daarmee is vandaag de kortste dag van het jaar en is het gemiddeld over het hele land maar 7 uur en 45 minuten licht!

Vanaf morgen worden de dagen heel langzaam alweer iets langer, maar de ochtenden worden tot eind van het jaar nog wél donkerder.

Tóch niet de kortste dag

Waarom is 21 december tóch niet echt de kortste dag van het jaar? Vandaag gaat de zon niet het vroegst onder en komt ze ook niet het laatst op. Deze momenten vallen namelijk niet op dezelfde dag. Dit komt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel vormt, maar een beetje een ellips. Er zitten ongeveer achttien dagen tussen deze twee momenten.

De vroegste zonsondergangen van het land zijn 16:28 uur en vonden dit jaar plaats op 11 tot en met 15 december. De laatste zonsopkomsten zijn rond 8:48 uur en moeten nog plaatsvinden. Namelijk op 27 december tot en met 4 januari. Ze hebben dus simpelweg gekeken naar de dag die hier precies tussen in valt en dan kom je dit jaar uit op 21 december.

Eind januari weer langer licht

Pas in de loop van januari worden de dagen echt weer langer. Vooral ’s middags kan je al snel merken dat het later donker wordt en later in de maand ook ’s ochtends. Eind januari gaat de zon in het midden van het land om 17:25 onder. Dat is bijna een uur later dan nu! ’s Ochtends komt de zon dan rond 08:20 uur op; dat is 25 minuten eerder dan vandaag.

Ben je de korte koude dagen nu alweer zat? Nog even volhouden. Op 20 maart begint de lente. De dagen zijn dan weer langer dan de nachten.

Bron: ANP

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden