Celibacy  Beeld GettyImages
CelibacyBeeld GettyImages

Goodbye hook-up culture: mensen kiezen vaker voor #celibacy en dít is waarom

Goodbye hook-up culture, hallo leven zonder seks. Aan de andere kant van de oceaan is een nieuwe celibacy-beweging in gang gezet en die waait nu onze kant op. Maar wat houdt het precies in?

Trending #celibacy

Wat we met name zien op de socials waar de hashtags rond dit onderwerp al een tijdje trending zijn. Niet voor niets kopte de Britse Elle laatst met Welcome to the rise of #celibacy. En ook in ons kikkerland zien we de eerste influencers die hun volgers op de hoogte houden van het nieuwe seksloze pad dat ze hiermee inslaan.

Het is niet de eerste keer dat deze trend opkomt. Herinner je je nog hoe hot het was om een virgin te zijn rond het begin van het nieuwe millennium? Het is nu moeilijk voor te stellen hoe Britney, in haar meer gelukkige periode, jarenlang de voorpagina’s wist te halen met de vraag of zij wel of niet maagd was. Of met de poppenkast van de Jonas Brothers die purity rings droegen, waarmee ze aangaven te wachten met seks op De Ware.

En wat dacht je dan van de boodschap die op tv werd overgebracht met de grote series uit die tijd? Dawson Leery wachtte in Dawsons Creek maar liefst vijf seizoenen en Donna Martin wist in Beverly Hills 90210 zeven seizoenen aan haar maagdelijkheid vast te klampen. Bij de nieuwe generatie zit er echter geen gelovige reden achter het omdoen van de kuisheidsgordel.

Toxic hook-up culture

Veel mensen kiezen er juist voor omdat seks zo toegankelijk is geworden. De hook-up culture zou ervoor hebben gezorgd dat seks te weinig betekenis heeft gekregen. En we leven in een tijd waarin zelfliefde en grenzen belangrijk zijn, vooral voor vrouwen. Geen seks betekent de ultieme controle over eigen lichaam.

Maar maak je geen zorgen dat seks van het menu verdwijnt: waar jongeren steeds later seks hebben, komt een andere groep juist meer aan hun trekken. Volgens recente cijfers van het CBS hebben we boven de 75 jaar namelijk meer seks dan ooit. Blijft het zo allemaal toch een beetje in balans.

Bevestigend beeld

Anna Marah Jansen, oprichter van De Sekswijzer:

“Volgens de laatste sekscijfers van het CBS hebben minder mensen seks dan in 2014. Van alle Nederlanders van zestien jaar of ouder gaven zeven op de tien aan in het afgelopen jaar seks te hebben gehad, dat is minder dan in 2014. De grootste afname vond plaats onder jongeren. Van de zestien- tot vijfentwintigjarigen was in 2014 nog 63 procent seksueel actief, vorig jaar was dat 56 procent.

Helemaal stoppen met seks zou ik niemand aanraden. Waar het om gaat is dat mensen seks hebben die voor hen fijn is. Plezierige seks leidt tot ontspanning want tijdens seks maakt je lichaam allerlei stofjes aan waardoor je je goed voelt.”

Pijnlijke penetratieseks

Ze vervolgt: “Het feit dat deze #celibacy trending is, bevestigt het beeld dat veel vrouwen seks hebben die voor hen niet lonend is. Uit onderzoek blijkt dat een op de tien vrouwen pijn heeft bij penetratieseks.

Door opener te zijn en te leren hoe ons lijf in elkaar zit, kunnen meer mensen genieten van seks. En hopelijk leidt dat tot meer plezierige seks in plaats van ermee te willen stoppen”, aldus Marah.

Deze reportage komt uit Flair 15-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle MansfieldGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden