Herbruikbare rietjes  Beeld Getty Images
Herbruikbare rietjesBeeld Getty Images

Herbruikbare rietjes schoonmaken? Zó doe je dat voortaan zonder gepruts

Plastic rietjes zijn zó 2021. Herbruikbare rietjes zijn helemaal in, maar moeten op een gegeven moment natuurlijk wel schoongemaakt worden. Zeker aangezien er snel allerlei bacteriën kunnen ophopen aan de binnenkant. Maar hoe maak je ze goed schoon?

We got you.

Duurzamere rietjes

Vroeger gebruikten we massaal plastic rietjes, maar aangezien we inmiddels weten dat dit niet goed voor het milieu is zijn er allerlei andere duurzame varianten op de markt gekomen. Daarnaast zijn plastic rietjes ook verboden sinds 2021. Er zijn varianten van onder andere metaal, silicium of bamboe te vinden.

Heel handig wanneer je bijvoorbeeld een milkshake bij de McDonalds bestelt. Dan hoef je niet te drinken door een verlept papieren rietje. Yuk. Daarnaast is het duurzaam en goed voor je portemonnee, als je ze goed schoonhoudt tenminste.

Bacteriën

Het goed schoonhouden van de rietjes is van groot belang; anders kan het drinken ermee al snel voor ongezonde situaties zorgen. “Overgebleven voedsel en bacteriën kunnen zich verstoppen in metaal, plastic of andere rietjes die je misschien niet ziet”, verklaart Stacey Feeley aan Well + Good. Feeley is mede-oprichter en CEO van GoSili, een merk dat siliconen rietjes maakt. Rietjes zijn dan ook een 'ideale' voedingsbodem voor bacteriën en ziektekiemen gezien hun bijna constante blootstelling aan vocht.

Easy peasy, lemon squeezy

Maar hoe maak je ze nou gemakkelijk schoon, zonder veel gepruts? Freeley heeft de gouden tip: "Omdat het rietje zacht en buigzaam is, raden we aan het rietje onder warm zeepsop te laten lopen en vervolgens de zijkanten van het rietje samen te knijpen, zodat elke kant tegen de andere kan worden gewreven om zichzelf te reinigen", zegt ze.

"Als je klaar bent, laat je het water erdoor lopen totdat het schoon is en de zeep verdwenen is.” Dit geldt by the way voor siliconen rietjes.

Vaatwasser

Rietjes van staal en bamboe kun je volgens de expert zonder zorgen in de vaatwasser doen, zodat ze goed schoon worden. Volgens haar kun je ze het beste in het bestekrekje zetten, zodat ze niet om vallen. Het is wel écht belangrijk om dit na ieder gebruik te doen, zodat je verzekerd bent dat bacteriën ver uit de buurt blijven. Ew, bye micro-beestjes.

Bron: Well + Good

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden