Pia Douwes is er trots op dat ze nog elke avond danst! Beeld
Pia Douwes is er trots op dat ze nog elke avond danst!

Pia Douwes is er trots op dat ze nog elke avond danst!

Bru interviewt Pia Douwes uit Billy Elliot

Door Nicky van der Heijden

Pia Douwes is actrice en zangers. Momenteel speelt ze de rol van Mrs. Wilkinson in Billy Elliot de Musical, tot 7 november te zien in het Circustheater in Scheveningen.

Pia, Billy Elliot de Musical speelt nu al bijna een jaar. Hoeveel voorstellingen wil je nog spelen? Hoe lang blijft het leuk?

“Zo heb ik er nog nooit over nagedacht. Ik ben gewend om lange producties te doen, twee seizoenen is redelijk normaal. Wat ik wel nodig heb, is tussendoor ook iets anders doen, een engagement in het buitenland of een vakantie. Als je dan terugkomt, ben je rijper en groei je juist nog meer in je rol.”

Er spelen best veel kinderen in Billy Elliot. Had je verwacht dat er zo veel talent zou zijn?

“Deze musical heeft ons echt de ogen geopend. Ongelooflijk hoeveel talent er te halen valt bij de kinderen, ik stond perplex! Het is zo leuk om te zien dat veel kinderen van de eerste lichting Billy’s doorgaan naar de dansschool. Ze gaan dus verder met hun talent en dat is wat dit stuk toont: er ligt veel talent in het verschiet.”

Ik heb de voorstelling uiteraard al gezien. Beseffen die kinderen wel hoe knap het is wat ze kunnen?

“Geen idee, maar ik heb respect voor ze. Ze moeten alles kunnen: tapdansen, klassiek ballet, modern, zingen en acrobatiek. Alles is uit de kast gehaald voor die rol. Het houdt mij ook wel fit: als zij het kunnen, moet ik het zeker kunnen!”

Denk je ooit aan stoppen?

“In 1996 had ik een burn-out. Toen zat ik er echt doorheen en dacht ik serieus aan stoppen. Als je je vak leuk vindt, neem je alles tegelijkertijd aan. Dat kan niet, maar soms gebeurt het toch, zoals ook nu met Billy. Deze productie is naar voren geschoven omdat de kinderen klaar waren voor de rol. Ze groeien natuurlijk door, en anders zouden ze te groot worden. Hierdoor heb ik een tijdje een dubbel werkschema gehad. Vroeger koos je dit vak voor het artistieke. Met de grote rollen komt een grotere verantwoordelijkheid. Ons vak heeft zich enorm ontwikkeld, en om kosten te besparen is de repetitietijd korter en krijg je er veel pr-werk bij. Het is commerciëler geworden, je moet jezelf in the picture zetten. Met twitter en facebook is die mediawereld gigantisch geworden. Daar moet je mee om kunnen gaan.”

“IK BEN ER BEST TROTS OP DAT IK NOG ELKE AVOND STA TE SPRINGEN EN TE DANSEN”

Is er een maximum leeftijd voor dit vak?

“Ik houd van dit vak en geloof in het kunstenaarschap, maar ik ben nu op de leeftijd dat ik op mezelf moet letten. Ik moet ook fit blijven. Eigenlijk ben ik best er trots op dat ik nog elke avond sta te springen en te dansen. Toch zijn er spieren die ik niet gebruik. Als ik daar niet aan werk, zit ik zo bij de fysio. Maar een maximum leeftijd? Nee! Kijk naar Conny Stuart, Jasperina de Jong en Jenny Arean. En ik zag laatst Dick van Dijk, die is ver over de tachtig en stond nog te dansen. Petje af!”

Je hebt in Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Amerika opgetreden. Wat is er anders?

“De uitkomst op het podium hetzelfde: er is daar net zo veel talent en enthousiasme als hier. De werkethiek in Duitsland is wel anders. Als je in Nederland om tien uur begint, komt iedereen om tien uur relaxed met koffie aanzetten, haha! In Duitsland is iedereen stipt om tien uur klaar om te beginnen. In Nederland speelt trouwens zelden een buitenlandse acteur mee. In Billy spelen nu toevallig een Amerikaan en een Australiër, maar in Duitsland en Oostenrijk is maar twintig procent van de cast lokaal. Polen, Hongaren, Oostenrijkers, Belgen, Nederlanders, noem maar op. Ook onderlinge band is hier anders. Hier gaat iedereen na zijn werk gewoon naar huis. In het buitenland ben je meer op elkaar aangewezen omdat je er tijdelijk woont, dus organiseer je van alles. Ik vind het trouwens wel heerlijk om nu elke avond in mijn eigen bed te slapen!”

Ebru: “Pia heeft op Broadway in New York én West End in Londen gestaan. Het absolute summum in musicalland! En nu staat ze ‘gewoon’ in Nederland. In het Circustheater. Heus, ga naar Billy Elliot de Musical. Je komt supergelukkig weer naar buiten!”

Billy Elliot de Musical stopt definitief op 7 november. Mis deze spectaculaire musical niet: bij de Flair Musical Club ontvang je nu maar liefst € 25,- korting per kaart. Bestel kaarten hier.

Bron: www.libelle.nl

wordpress_beheer.nl@sanoma.com

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden