Wat? Deze BN'ers hebben heel veel nepvolgers op social media Beeld Brunopress
Wat? Deze BN'ers hebben heel veel nepvolgers op social mediaBeeld Brunopress

Wat? Deze BN'ers hebben heel veel nepvolgers op social media

BN'ers hebben ontzettend veel nepvolgers, volgens een onderzoek van techplatform Techtiek. Techtiek onderzocht de driehonderd grootste Nederlandse Instagram accounts, op zoek naar fake volgers. En die hoeveelheden nepvolgers zijn niet mals.

Een hoog aantal volgers is voor influencers en BN'ers belangrijk, omdat ze zo vaak aan goedbetaalde deals komen met bekende merken en bedrijven komen, en dus uiteindelijk meer verdienen. Maar het binnenhalen van nepvolgers is ontzettend misleidend: je bereik lijkt veel groter dan het daadwerkelijk is.

Onverwachts of niet, Yvonne Coldewijer, eigenaar van juicekanaal Life of Yvonne, lijkt veel fake followers te hebben. Zelf is ze het hier niet mee eens. "Ik heb het meest viral account van Nederland."

Fake

Nu meldt Techtiek dat meer dan de helft van Yvonne's fans op Instagram helemaal niet bestaan. Volgens hen is 56 procent van haar volgers fake, en als je meer dan 600.000 volgers hebt, dan maakt dat zeker een flink verschil.

"Dat is grootse onzin. Alsof zij daar verstand van hebben", zegt de juicekoningin tegen Quote. Ze zou zelf niets aan nepvolgers doen, aangezien deze alleen bij haar eigen winkel uitkomen. "Ik sluis mensen alleen door naar mijn eigen betaalmuur."

Ook legt ze uit dat ze een gesloten account heeft, en dat ze alle volgverzoeken zélf bekijkt om zo de bots en nepaccounts eruit te filteren. Tot ongeveer een jaar geleden was haar account wel open. De reden dat het account nu gesloten is? Dat andere mensen bots op haar af zouden sturen. "Nepvolgers zijn schadelijk voor je reputatie en maken het lastiger om viral te gaan."

Meeste nepvolgers

Naast Yvonne, die er bovenuit steekt met haar 56 procent, hebben andere BN'ers ook percentages nepvolgers waar je je vraagtekens bij kan hebben.

  1. @LifeofYvonne - 628.000 volgers, waarvan 56 procent 'fake'
  2. @Olcay - 391.000 volgers, waarvan 44 procent 'fake'
  3. @Jiami - 225.000 volgers, waarvan 40 procent 'fake'
  4. @Sylviageersen - 113.000 volgers, waarvan 38 procent 'fake'
  5. @teskedeschepper - 293.000 volgers, waarvan 36 procent 'fake'

Ook zijn er accounts met bijzonder lage percentages aan nepvolgers. Onder andere Martien Meiland, met maar 7 procent, en Paul de Leeuw, met 9 procent, doen het bijzonder goed.

Lees ook Liefdesverdriet Katja Schuurman zat in haar billen: ‘Ik kon niet meer normaal zitten’

Twintig procent

De uitkomsten van het onderzoek moeten wel met een korreltje zout worden genomen. Een woordvoerder van TechTiek laat aan het ANP weten het account van Coldeweijer "niet specifiek" te hebben onderzocht. Voor het onderzoek gebruikte het bedrijf een softwaretool van het bedrijf Modash.

De woordvoerder van TechTiek zegt dat er "geen verder onderzoek is gedaan naar de betrouwbaarheid" van deze tool, waarmee het genoemde percentage nepvolgers bij Yvonne en de andere BN'ers is vastgesteld.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Techtiek, Quote | Beeld: Brunopress

Lisa CostersBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden