saskia noort Beeld Brunopress
saskia noortBeeld Brunopress

Saskia Noort openhartig over verkrachting die ze als 14-jarig meisje meemaakte

Schrijfster Saskia Noort (55) werd als 14-jarig meisje verkracht op een feestje door haar oudere buurjongen. Ruim 35 jaar zwijgt ze over wat haar is aangedaan, maar in 2018 besluit ze er een roman over te schrijven. Haar roman Stromboli werd onlangs verfilmd.

In Libelle deelt Saskia meer over haar persoonlijke verhaal achter Stromboli.

Oude demonen

In de boekverfilming zien we Elise Schaap in de hoofdrol. Ze gaat op het Italiaanse vulkaaneiland Stromboli de confrontatie aan met haar oude demonen. Saskia moet erg huilen als ze de film voor het eerst bekijkt. “Ik was dermate geraakt dat ik niet kan beoordelen of dat voor iedereen geldt of alleen voor mij. Het gaat over een onderwerp waarover we lang niet hebben gesproken, daar liggen pijnpunten.”

Emotionele manipulatie

De schrijfster wilde niet over de verkrachting praten om haar ouders te sparen. Als tiener confronteert ze Saskia de dader, echter gooit hij het op een verzinsel. Hierdoor besluit ze definitief om haar mond te houden. “Na dat bezoekje dacht ik: ik zeg nooit meer iets. Wat hij deed was emotionele manipulatie door de waarheid te verdraaien. Toen hij zei dat het niet gebeurd was, ging ik écht twijfelen. Terwijl ik ook alles nog wist.”

Van dickpics tot grensoverschrijdend gedrag

Waarom denkt de man overal recht op te hebben?

Iets veranderen

Uiteindelijk besluit ze toch haar verhaal te doen in de vorm van een roman. Volgens Saskia is het ‘de enige manier om iets te veranderen’. Wanneer Saskia’s dochter 14 werd, begon ze haar eigen ervaringen op haar te projecteren. Toen besefte de bestsellerschrijfster dat ze hulp moest zoeken. “Zij gaf mij een spiegel”, zegt ze daarover in Libelle.

Bron RTL Boulevard

Fleur HartmanBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden