Sanne Vogel Beeld BrunoPress
Sanne VogelBeeld BrunoPress

Sanne Vogel laat borsten en eierstokken preventief verwijderen

Sanne Vogel was vrijdagavond te gast bij het interviewprogramma De Geknipte Gast van Özcan Akyol. Daar vertelt de actrice, regisseur en schrijver dat er bij haar een kankergen is vastgesteld waardoor ze haar eierstokken en borsten preventief laat verwijderen.

Familie

Op jonge leeftijd is Vogel al veel familieleden verloren aan kanker. “Toen ik dertien was stierf mijn tante aan borstkanker, net als mijn oma”, vertelt ze. “En alle zussen van mijn oma, op eentje na. En toen werd het duidelijk dat er een gen was in de familie, een kankergen, en dat er een kans was dat ik dat ook zou kunnen hebben.” Dat zorgde voor een soort “ongezonde druk”, vervolgde de regisseur en actrice, om alles te doen wat ze wilde. “Het was de angst dat je niet een volledig leven aan levensduur hebt om te kunnen doen wat je wil.”

Onderzoek

Akyol vraagt of ze heeft laten onderzoeken of zij dit gen ook heeft of niet. Dit had ze recent gedaan en had net de uitslag, “Ja, twee weken geleden heb ik de uitslag gekregen.” Als Akyol vraagt wat uit het onderzoek kwam, raakt Vogel emotioneel. “Ik wil hier helemaal niet over huilen want ik ben hier eigenlijk best oké mee, ook al is het kut. Maar ik heb het.”

Vogel vertelt dat ze het heel lang niet heeft willen onderzoeken. Dit betekende dat ze elk jaar op controle moest. Maar afgelopen zomer sprak ze een arts die haar vertelde dat als ze het wel heeft, ook een grote kans bestaat dat ze eierstokkanker heeft. “En het rare is dat ik toch die arts heel dankbaar ben dat ze dat tegen mij heeft gezegd. Borstkanker, dat wist ik wel echt goed, want daar is iedereen aan overleden, maar die eierstokkanker had ik een beetje links laten liggen.”

Preventieve zorg

De actrice gaat nu “allemaal gesprekken aan”, legde ze aan Akyol uit. “Het komt er eigenlijk op neer dat ze preventief mijn borsten gaan verwijderen en eierstokken.” Ze maakt zich wel zorgen over de wachtlijsten, die volgens haar extreem lang zijn. Maar Vogel sluit het gesprek positief af. Met deze behandeling is de kans om ziek te worden “1 of 2 procent”. “Nu gaan we dit doen en ga ik gewoon heel oud worden, is mijn plan.”

Bron: ANP

Lotte HesselingBrunoPress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden