Moet je lezen: dit is wat je kunt leren van Máxima Beeld em
Moet je lezen: dit is wat je kunt leren van MáximaBeeld em

Royal facts: deze dingen over Máxima wist je vast nog niet

De hele koninklijke familie is leuk, maar haar verjaardag zijn toch álle ogen gericht op koningin Máxima. Ze is mooi, aardig, hyperintelligent én een toegewijde moeder en echtgenote. Maar wat weten we nog meer over the queen? Wij vertellen je álles.

Vandaag blaast ze 52 kaarsjes uit. Happy birthday!

Haar gezin is het belangrijkst

Koningin ben je niet parttime. Máxima werkt veel en hard. Aan de vooravond van de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013 zei de bijna-koning dat het koningschap geen duobaan was. En Máxima heeft haar eigen werk, onder meer voor de Verenigde Naties. Haar staf kan haar af en toe maar moeilijk bijhouden, want de koningin heeft genoeg aan 5 uur slaap. Heel af en toe schijnt ze tijdens buitenlandse reizen haar medewerkers een uurtje ‘uitslapen’ tot half 8 te gunnen.

Toch is haar gezin het allerbelangrijkste voor Máxima. Ze is een doodgewone moeder die op zaterdag langs het hockeyveld staat en waar mogelijk eet het gezin met elkaar (’s avonds is er geen personeel in huis). Als Máxima en Willem-Alexander samen op reis zijn en meerdere landen achter elkaar bezoeken, vliegen ze soms via Schiphol naar hun volgende bestemming – ook al is die vreselijk uit de richting – om heel even de kinderen te zien. Want tja, hoeveel voldoening je ook uit je werk haalt, onder aan de streep draait het toch om de mensen van wie je het meeste houdt.

Máxima ging voor haar doelen

Máxima groeide op in de betere middenklasse in Argentinië en in tegenstelling tot haar oudere halfzussen, de dochters die haar vader Jorge kreeg in zijn eerste huwelijk, ging Máxima naar de duurste en beste privéscholen in de buurt van Buenos Aires. Haar ouders wilden dat ze later een goede baan zou krijgen, maar ook dat ze in de betere kringen zou trouwen. Máxima deelde die ambities en stond toen ze in 1999 Willem-Alexander ontmoette aan het begin van een indrukwekkende carrière in het bankwezen. Ze heeft overigens altijd volgehouden dat ze geen idee had wie Willem-Alexander was toen ze hem op de Feria in Sevilla (een feestweek en stiekem dé huwelijksmarkt voor de betere kringen) voor het eerst tegenkwam.

Maar daar wordt door veel mensen aan getwijfeld. Vanaf het prille begin is gefluisterd dat Máxima heel goed wist dat er een prins aanwezig zou zijn en dat ze haar zinnen op hem had gezet. Verkeerd? Ach. Ze zijn 20 jaar later nog altijd zielsgelukkig met elkaar en wat is er mis met het lot een beetje helpen als je iets wilt? Nee hoor: doelen stellen en ervoor gaan is juist goed. Ook jij verdient het beste.

Alles wordt makkelijker met humor

Máxima veroverde in 2001 de harten van tout Nederland toen ze haar kersverse verloofde op nationale televisie ‘een beetje dom’ noemde en hard lachte om haar eigen grap. Jaren later werd duidelijk dat dit moment allesbehalve spontaan was, maar enorm ingestudeerd. Maar dat kon niemand iets schelen. Het grapje maakte meteen duidelijk dat zelfs de meest pijnlijke momenten (het ging hier over het terreurregime van de omstreden president Jorge Videla, in wiens regering ook Máxima’s vader zat) lichter worden als je ze met humor benadert.

Máxima lacht veelvuldig en trekt altijd de gekste bekken. Zelfs tijdens staatsbezoeken verschijnen er foto’s waarop ze dubbelgevouwen van het lachen naast haar gastheer of -vrouw staat. Psychologen zijn het erover eens dat humor extreem belangrijk is. Het kan ons helpen om te gaan met stress en tegenslag en zelfs helpen bij het verwerken van verdriet of rouw. Ook lichamelijk doet lachen veel met je: het verbetert je bloedcirculatie en is goed voor je longen en je (buik)-spieren. Allemaal overtuigende redenen om net als Máxima zo veel mogelijk te lachen en niet altijd álles serieus te nemen.

Suus Ruisem

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden