Van Velzen: 'The Voice-schandaal heeft ook een positief effect'
 Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Van Velzen: 'The Voice-schandaal heeft ook een positief effect'Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Roel van Velzen over schandaal ‘The Voice’: ‘Het heeft ook een positief effect'

Roel van Velzen (45) ziet in zijn rol als mentor bij het nieuwe EO-programma Zing! de positieve effecten van wat er allemaal mis is gegaan bij The Voice. Dat vertelt de zanger in een gesprek met het ANP.

Zing! wordt net als The Voice geproduceerd door ITV Studio’s, een productiehuis waar vorig jaar bleek dat het met de werkveiligheid al langer ontzettend mis was.

Positief effect volgens Roel van Velzen

Van Velzen vindt het ‘heel pijnlijk om te zien’ wat er met het programma The voice is gebeurd, vertelt hij aan het ANP. Als coach in de eerste drie seizoenen van het programma voelde hij zich nauw betrokken. “Maar hoe wreed het ook is, ik zie wel dat het een positief effect heeft. Het heeft echt een verandering teweeg gebracht in deze wereld waarin ik mij begeef, de entertainmentwereld.”

Verandering achter de schermen

Coaches en een bandleider van The voice worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, waardoor Van Velzen voor zijn rol bij Zing! wilde weten wat er veranderd is achter de schermen om dit soort dingen te voorkomen. “Dat was een van de eerste vragen die ik stelde toen ik gevraagd werd: wat is er concreet veranderd?”, vertelt hij. “En daar kreeg ik een bevredigend antwoord op.”

Als voorbeeld noemt Van Velzen de externe programmacoaches, waar hij zelf ook in een vroeg stadium een gesprek mee had. “Die zijn er de hele tijd bij, en worden ook in mails meegenomen. En ik zie dat mijn zanggroeppen elke studiodag een incheck-moment hebben, waarbij gevraagd wordt ‘hoe gaat het’ en ‘hoe voel je je eronder’ en dat was er eerst niet. Dat is echt wel heel fijn dat dat er is nu.”

Dit is wat we tot nu toe weten over de seksuele wanpraktijken bij The Voice of Holland

“Ondertussen is er al veel gebeurd”

Verbetering in de industrie

Ook wordt volgens Van Velzen in elke mail benadrukt bij wie terecht kunt als er iets is. “En niet in kleine lettertjes,” stelt hij. “Ook ligt er bij de zanggroepen een routekaart met waar je terecht kunt bij misstanden en bepaald gedrag. En waar je je anoniem kunt melden. En er wordt benoemd dat er een interne en een externe vertrouwenspersoon is. Ik heb een van die dames ook gesproken en kreeg daar een goed gevoel bij.”

Of de situatie daarmee gelijk verbeterd is, kan hij nog niet zeggen, maar duidelijke verandering ziet Van Velzen wel. “Honderd procent waterdicht krijgen lukt nooit, vrees ik. Maar er wordt echt aandacht aan besteed,” zegt hij. “Ik zie verandering, er wordt aan gewerkt.”

Bron: RTL Boulevard

Fabienne KamphuisBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden