Rechtszaak tegen Yvonne Coldeweijer: 'Ook juicekanalen zijn gebonden aan bepaalde regels' Beeld Brunopress
Rechtszaak tegen Yvonne Coldeweijer: 'Ook juicekanalen zijn gebonden aan bepaalde regels'Beeld Brunopress

Rechtszaak tegen Yvonne Coldeweijer: 'Ook juicekanalen zijn gebonden aan bepaalde regels'

Onlangs werd er een rechtszaak gespanen tegen Yvonne Coldeweijer, eigenaresse van 'juicechannel' Life of Yvonne. Ze is de afgelopen periode vaker in het nieuws verschenen vanwege het naar buiten brengen van onwaarheden en dit te verkopen als echte feiten. Onder andere Arjen Lubach en Samantha Steenwijk ondernamen actie en stuurden er een advocaat op af.

Arjen Lubach las op het roddelplatform van Yvonne dat hij achter de schermen grensoverschrijdend gedrag had vertoond. Dit is onzin, meldde de presentator en stapte naar zijn advocaat.

Civiele advocaat

Wat kan een ster het beste doen als er onwaarheden worden verspreid? In ieder geval niet naar de politie gaan, maar een advocaat inschakelen. Overigens ook niet naar een normale advocaat. "Je kan beter hulp zoeken bij een civiele advocaat", adviseert mediarecht advocaat Thomas van Vugt bij NU.nl.

"In mijn ervaring doet de politie namelijk negen van de tien keer niets met dit soort zaken, omdat ze het een civiele kwestie vinden. Via een advocaat kun je verwijdering en rectificatie eisen."

De juridische regels en rechten rondom juicechannels zijn niet heel veel anders dan die van journalisten. "Er is in de jurisprudentie duidelijk uitgemaakt wanneer een publicatie onrechtmatig is. Het moet gaan om een openbare publicatie. Of dat nou op Instagram, YouTube of in de krant is, maakt voor mij als advocaat niet zoveel uit", deelt Thomas van Vugt.

Specifieke regels voor juicechannels

Samantha Steenwijk had een rechtszaak aangespannen tegen Yvonne Coldeweijer nadat Yvonne beweerde dat Samantha illegale dieetpillen gebruikte om af te vallen. Dit vertelde zij in één van haar Youtube videos en daar wilde Samantha een rectificatie van 5.000 euro voor.

Dit is de eerste keer, tot nu toe, dat een rechter specifiek voor juicekanalen een uitspraak heeft gedaan over de rechten en plichten van deze juicekanalen. In deze uitspraak werd vastgesteld wanneer een publicatie van een roddelkanaal rechtmatig is.

"Jij hebt geen roddel naar voren gebracht, maar je hebt het als een feit gepresenteerd. Je hebt geen voorbehoud gemaakt dat het om een gerucht zou gaan", klonk de uitspraak van de rechter.

Niet voldoende aanwijzingen

Het grote online bereik van Yvonne werd ook meegenomen in de uitspraak. Door haar grote platform heeft ze wel een bepaalde verantwoordelijkheid.

"Van de gedaagde wordt niet verwacht dat ze met sluitend bewijs komt voor ze iets publiceert, maar wel dat zij voldoende aannemelijk maakt dat er serieuze aanwijzingen zijn voor een ernstige beschuldiging als deze. Dat is haar niet gelukt. Want ze had op het moment van publicatie maar één anonieme bron", zegt de rechter. Yvonne Coldeweijer werd veroordeeld tot rectificatie.

"Het onderstreept wel dat juicekanalen ook zijn gebonden aan bepaalde regels. Met de mededeling: 'Ik ben geen journalist', daar kom je niet meer mee weg", aldus Thomas van Vugt.

Lees ook Roddelkoningin Yvonne Coldeweijer gaat een podcast maken

Overwinning na rechtszaak tegen Yvonne Coldeweijer

Yvonne deelde na de uitspraak blij te zijn met het feit dat ze nu een 'duidelijke handleiding' heeft gekregen voor haar juice.

"Ik hoef van de rechter geen sluitend bewijs te leveren, maar het enkel aannemelijk te maken. Ook hoef ik geen hoor- en wederhoor toe te passen, als ik mijn juice breng. Dat mijn bronnen zijn beschermd omdat ik wel degelijk onderdeel ben van de pers, is heel erg belangrijk voor mij en een overwinning voor alle juicekanalen."

Dit is voor juicekanalen enorm belangrijk. Ze mogen gerust roddels en geruchten verspreiden, zolang er maar duidelijk bij vermeld wordt dat het gaat om een gerucht en geen feit. Bij een aanklacht worden dus dezelfde regels toegepast als bij andere media en kan er als juicechannel eigenaar ook een rechtszaak tegen je gespannen worden.

Afgesloten

De roddel over Arjen Lubach heeft Yvonne Coldeweijer verwijderd en gezegd deze niet weer opnieuw te plaatsen. "Voor ons is hiermee de zaak tegen haar afgesloten", liet het management van Lubach weten.

Arjen en zijn team gaan zich nu weer volledig focussen op het nieuwe seizoen van De Avondshow met Arjen Lubach.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl |Beeld: Brunopress

Renée KoopmanBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden