Harry en Meghan Beeld Brunopress
Harry en MeghanBeeld Brunopress

Prins Harry doet (letterlijk) wéér een boekje open met zijn boek ‘Reserve’

Na de Netflix-docuserie Harry & Meghan verschijnt komende week ook nog prins Harry’s boek Reserve. Royalty-kenner Claudia Witteveen over de verwachtingen en de gevolgen van wéér een reeks ontboezemingen.

Na een openhartig Oprah-interview en de zwaar bevochten zesdelige docuserie op Netflix hebben de Sussexjes nog één laatste bom in hun arsenaal tegen de Britse royal family: Harry’s tell-all boek Reserve, dat volgende week in zestien talen tegelijk uitkomt. ‘Vol met de ene na de andere bombshell,’ stellen sommige (altijd anonieme) bronnen. ‘Vergeleken met de docu hartstikke tam,’ koppen anderen. Hoe ver wil Harry nog gaan, is de hamvraag. Zeker na het overlijden van de Queen.

Niet voor niets gonst het al maanden dat Harry de sappigste stukken uit het boek heeft proberen te slopen sinds zijn oma overleed, is de verschijning door een ongetwijfeld zeer teleurgestelde uitgever uitgesteld naar januari (dag kerstcadeau-golf!) en wordt de inhoud behandeld als gelijke delen radioactief en top secret. Bijna niemand heeft het boek onder ogen gehad. Maar of dat is omdat het zo explosief is, óf juist omdat het maar een tamme bedoening is… Op 10 januari weten we het.

De juice die erin zou kúnnen staan

Er zijn eigenlijk twee dingen nog niet uit de Netflix-docu gebleken die iedereen wél wil weten: wie maakte die racistische opmerking over de mogelijke huidskleur van baby Archie en hoe gaat het inmiddels tussen Harry en zijn broer William? Komen die hete hangijzers dan wél in het boek? Kleine kans. De docu ging al heel erg over racisme, dus dat was een uitgelezen mogelijkheid geweest om het eerste te onthullen.

En wat betreft die band tussen de broers: Harry lijkt vooral over zichzelf te willen praten. Al staat zijn ghostwriter J.R. Moehringer er wél om bekend dat hij graag over vaderperikelen schrijft. Lees: vermoedelijk meer Charles-gedoe dan William-praat.

Dit staat er vermoedelijk wel in

Veel over Harry’s tijd in het leger. Hoe Meghan zijn kijk op de wereld heeft veranderd. En de kinderen, natuurlijk. Diana passeert uitgebreid de revue, vooral de invloed die ze op haar zoon heeft gehad en het trauma dat haar dood teweeg heeft gebracht. Maar al met al zal de inhoud, vergeleken met de docuserie, vrij tam weglezen, zo vermoedt eigenlijk iedereen.

In Buckingham Palace knijpen ze ’m wel: er zullen veel kleine steekjes onder water worden uitgedeeld die alleen de familie zelf kan oppikken. Elke zinsnede wordt in de Britse pers natuurlijk onder een vergrootglas gelegd, dus reken maar dat het een dikke week alleen maar over Harry zal gaan. Dat mag ook wel, want de uitgever heeft er volgens bronnen twintig miljoen dollar voor betaald en door uitstel van publicatie naar 2023 vást de nodige kerstinkomsten gemist.

De reden waarom het boek minder explosief zou zijn dan de docu

Toen Harry en Meghan na de dood van koningin Elizabeth nog iets wilden wijzigen, zou Netflix daar een stokje voor hebben gestoken. De twee hadden hun levens weggetekend voor honderd miljoen dollar, Netflix had de touwtjes in handen. Voor het boek is natuurlijk óók goed betaald, maar dat het niet in december uitkwam, tegelijk met de docu, zegt al dat Harry daarbij wél iets in de melk te brokkelen had. Stond er in versie één al iets kritisch over de Queen, dan is dat er nu vast en zeker uit.

Is de band tussen Harry en zijn familie nog te redden?

Er is inmiddels zó veel kapotgemaakt, dat er eigenlijk geen weg terug meer is. Dat Harry en Meghan hun eigen leven hebben gekozen, trekt een enorme wissel op William, Kate, Charles en Camilla, die het allemaal drukker dan ooit hebben. Bovendien kan William, als hij ooit koning wordt, niet op zijn right hand man rekenen, zoals Elizabeth en Charles prinses Anne hadden die jaarlijks honderden bezoeken aflegt.

Ook koning Charles is not amused vanwege al het gerommel rondom de familie. Al sinds het overlijden van de Queen zou hij zich gaan buigen over de titels van Archie (3) en Lilibet (1), die nog gewoon als ‘Master’ en ‘Miss’ op de royal website staan. Dat daar nog niets over duidelijk is, komt volgens paleisinsiders omdat hij Reserve wil afwachten voordat hij eventueel op titels gaat trakteren.

Prins Harry werd ontmaagd door oudere dame

‘Een vernederende ervaring in de buitenlucht’

Hoe gaat het nu met het imago van Meghan en Harry?

Niet best, al helemaal niet op Britse bodem. Niet dat de rest van de wereld na zes uur documentaire niet een beetje M&H-moe is, trouwens. Daarom had het boek ook tegelijk moeten verschijnen. Nu is alles wat Harry nog te zeggen heeft een beetje mosterd na de maaltijd, in plaats van niet te missen dirt.

Zo werd de documentaire wel gezien, waardoor er in Groot-Brittannië vanuit een groep gepensioneerde politici direct een roep ontstond om Harry en Meghan in elk geval te verbannen van de officiële kroning van Charles op 6 mei. Dat daar gehoor aan wordt gegeven lijkt onwaarschijnlijk, met een koning die graag de schijn wil ophouden wat de familiebanden betreft. Maar een koele ontvangst wordt het sowieso. Dan kun je je afvragen: waarom zou je zoiets willen, als je ook hoog en droog in Californië kunt blijven?

Deze reportage komt uit Flair 1-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Claudia WitteveenBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden