Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen: ‘Met Coco zag ik het ineens wél voor me om een gezin te stichten’ Beeld nbsp
Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen: ‘Met Coco zag ik het ineens wél voor me om een gezin te stichten’Beeld nbsp

Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen: ‘Met Coco zag ik het ineens wél voor me om een gezin te stichten’

Van rapper en auteur Pepijn Lanen (38) verscheen onlangs 'Vad3r', een dagboek over het vaderschap. Daar kan hij over meepraten, want de teller staat inmiddels op drie kinderen: “We hebben een bed laten maken van 2.40 bij 2.40. Nu kan iedereen een plek zoeken en dan ga ik er gewoon in de breedte bij liggen.”

Interview Pepijn Lanen in Flair

Er hangt een aangename rust om Pepijn heen. Hij zegt niet zo veel, praat zacht, denkt na en laat stiltes vallen. Zonder dat het saai wordt of je de draad van zijn verhaal verliest. Hij neemt je mee, maar in zijn eigen tempo en ritme. En met een cappuccino havermelk in zijn handen. Hij is die ochtend vroeg opgestaan, heeft gesport en zijn twee oudste kinderen, zoon Blake en dochter Mei Milène, naar school gebracht – dit interview vindt plaats vóór de tweede lockdown. Zijn jongste dochter van één, Liu Lilian, is thuis.

Ander leven

Het lijkt een schril contrast met het leven dat hij had voordat hij vader werd. Want dat bestond uit veel uitgaan, feesten, zuipen, zo nu en dan een pilletje en optreden natuurlijk. Dat laatste doet hij nog steeds, de rest minimaal. Want als je kleine kinderen hebt verschuiven je prioriteiten. “Ik wil ’s ochtends wakker worden en me lekker voelen. Dat is voor mij nu belangrijker dan het licht uitdoen in de kroeg.” Dus eet hij gezond, doet rustig aan met alcohol en sport veel. In de sportschool van Arie Boomsma, een vriend – mits dat kan in deze coronatijd. “Het grote voordeel van zijn sportschool is dat er kinderopvang is. Mijn kinderen kunnen er spelen terwijl ik me een uur in het zweet werk.” Ook leuk: zijn vrouw Coco werkt er als personal trainer. “Of we samen trainen? Nee, eigenlijk niet. Ze is heel goed hoor, maar ook heel streng. Soms trek ik dat helemaal niet. Maar als ik er om vraag, maakt ze wel een schema voor me.”

Wist je meteen, toen je haar elf jaar geleden ontmoette, dat je kinderen met haar wilde?

“Nou, niet hét moment dat ik haar zag. Ik vond haar mooi en kon met haar lachen. Ze heeft een enorm fijne innerlijke rust. Ik had eigenlijk nooit serieus nagedacht over kinderen, maar met Coco zag ik het ineens wel voor me. Dat ging best snel, al een paar weken nadat ik haar had ontmoet. Het is leuk om als een nachtdier te leven, maar uiteindelijk zijn we denk ik voorbestemd om kinderen te krijgen. Ik vond het ook niet moeilijk om mijn leven om te gooien voor mijn gezin. Ik ga nu op tijd naar bed, sta vroeg op en leef relatief gezond. Ik ben in die zin best gedisciplineerd.”

Die discipline zorgt er in elk geval ook voor dat je 'Vad3r' hebt kunnen schrijven.

“Met drie kleine kinderen is tijd hebben een behoorlijke uitdaging. Het eerste wat ik doe als ik ’s morgens wakker word is vijfhonderd woorden schrijven. Gewoon dat wat me is bijgebleven van de vorige dag. Daar is het boek ook een beetje uit voortgekomen. Toen mijn vrouw zwanger was van de oudste twee, heb ik niets geschreven, dat vind ik achteraf jammer.”

Met drie kleine kinderen thuis gaat het al snel over een gebrek aan slaap. Ook in je boek is slapen en het tekort eraan een terugkomend thema.

“Dat slapen echt een issue werd, is pasbij nummer drie ontstaan. Die oudste twee sliepen juist heel goed. Na acht weken sliepen ze gewoon door. Maar de jongste was wat slaap betreft all over the place. Soms was ze midden in de nacht klaarwakker. Of huilde ze en was een uur lang ontroostbaar. Dat is nu minder, gelukkig. Ze slaapt ook vaker dan die andere twee bij ons in bed, zodat we haar alleen maar recht hoeven te leggen als ze wakker wordt en weer verder kunnen slapen.”

Is jullie bed groot genoeg voor vijf?

“We hadden al een best wel groot bed, zonder daarover te willen opscheppen, maar we hebben nu een nog groter bed laten maken, van 2.40 bij 2.40 meter. Dus nu kan iedereen een plek zoeken en dan ga ik er gewoon in de breedte bij liggen.”

Slaap wordt behoorlijk onderschat, maar dat besef je vaak pas als je een baby hebt.

“Precies. Ik leerde ook snel dat het geen zin had om ’s avonds heel lang op te blijven. Als de kinderen op bed liggen, valt er een soort last van je schouders en heb je het idee van oké, nu kan ik eindelijk iets voor mezelf doen. Maar negen van de tien keer zit ik dan op mijn telefoon, kijk ik Netflix of ga op mijn Nintendo gamen. Dat doe ik om te ontspannen, maar eigenlijk doe ik niks. Ja, drie of vier afleveringen van iets kijken, of meer potjes gamen dan ik me had voorgenomen en dan wordt het toch twaalf uur. De volgende dag ben ik dan niet uit mijn bed te branden. Ik realiseerde me op een gegeven moment dat ik het fijner vond om rond acht, negen uur in bed te gaan liggen en een boek te lezen. En om tien uur te gaan slapen, zodat ik de volgende dag niet achter de feiten aanloop.”

Liggen de kinderen elke avond bij jullie?

“Dat ligt er maar net aan. We kiezen vaak voor het gemak. Als ze midden in de nacht wakker worden, neem ik ze al snel mee naar ons bed. Soms liggen ze in ons bed, maar leg ik ze in hun eigen bed als ik ga slapen. Daarna heb ik eigenlijk ook wel zoiets van: ik mis ze. Ik vond het ook heel raar toen Blake naar school ging. Een hele dag besteed ik mijn kind uit aan iemand en dan zie ik hem gedurende een schoolweek bijna net zo vaak als zijn juf. Eigenlijk is het een heel vreemd mechanisme. Maar begrijp me niet verkeerd, op school leert hij dingen die ik hem niet kan leren en het is natuurlijk ook superrelaxed, want ik krijg er tijd voor terug.”

Lees ook Flair's VriendinnenVrijdagTip: Pepijn Lanen in zijn boek 'Vad3r' over papa zijn

Je zoon zit in groep één, ontpop jij je nu tot een knutsel- of luizenvader?

“Ik ben niet van het luizen kammen of lampionnen vouwen, maar lezen vind ik wel leuk. Ik heb een keer, en dit was voor de coronacrisis, bij Blake in de klas voorgelezen. Toen ik me daar nog een keer voor wilde opgeven, mocht dat niet van hem. Hij wilde me helemaal niet delen met die andere kinderen. Hij was er echt overstuur van, dus de juf had zoiets van: laten we dat een andere keer proberen. Wie weet na deze hele coronatijd.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Saskia Smith | Beeld: Bart Honingh voor Flair, Instagram

Carolien Tsaonbsp

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden