Opgepakte Christian R. gaat door met oplichten in ‘Undercover in Nederland’: ‘Ik blijf een boef’
In Undercover in Nederland ging Alberto Stegeman deze week achter oplichter Christian R. aan. Hij verkoopt allerlei items via Marktplaats, die hij na het ontvangen van de betaling nooit opstuurt.
Daar heeft hij al eens voor gezeten, maar niets van geleerd. Te zien is hoe hij na zijn vrijlating gewoon doorgaat met oplichten.
‘Undercover in Nederland’
Slachtoffer Joeri dacht een cameralens bij R. te kopen, maar werd voor vijfhonderd euro opgelicht. Hij is niet de enige. De oplichter heeft talloze mensen geld afhandig gemaakt via Marktplaats. Stegeman drukt iedereen op het hart aangifte te doen van oplichting, ook al is het bedrag klein. Dan wordt er namelijk in elk geval een dossier opgebouwd en is de kans groter dat criminelen als R. worden aangehouden.
Een collega van Stegeman gaat undercover in de bar waar R. werkt. Ze raken aan de praat en naarmate het gesprek vordert, raakt hij steeds loslippiger over wat hij van oplichting af weet. “Ik ken jongens, daar kun je gewoon complete swipe-accounts van kopen.” Dat zijn klant-accounts op bijvoorbeeld bol.com waar je creditcard aan is gekoppeld, waardoor een oplichter op jouw kosten aankopen kan doen. “Dan laat ik het niet op mijn eigen adres bezorgen. Dan kan ik gewoon bestellen wat ik wil op jouw naam en laat ik het op een ander adres bezorgen,” legt de oplichter uit.
Kattenvangers
Hij weet ook wel een oplossing voor het ophalen van het pakketje, namelijk zogenoemde ‘kattenvangers’. “Je betaalt iemand en dan zeg je: ik laat het pakketje bij jou bezorgen. Dan maak je je spoor al dood.” Stegemans collega brengt in dat zoiets wel nadelig kan uitpakken voor de kattenvanger in kwestie. “Nee niet bij één aangifte. Er moeten eerst vier aangiftes gedaan worden, dan wel,” weet R. Na drie keer moet je dan ook kappen volgens hem. “Dan moet je switchen naar een ander adres.”
Hij weet ook nog het een en ander van pinpas-oplichting, handelt in crypto en heeft een stadionverbod tot 2028. “Ik ga nog hoor, ben al twee keer gepakt. Dan krijg je huisvredebreuk,” legt hij vrolijk uit. “Ik blijf een boef,” grapt R. als hij z’n steeds wisselende telefoonnummer opzoekt voor de undercover-collega’s van Stegeman. Hij geeft toe dat hij crimineel is geweest en dat er een reden is dat hij zoveel weet van oplichting. “Het komt vanwege de Belastingdienst dat ik werk, laten we het daar op houden,” zegt hij.
Christian R.
Via een list heeft Stegeman met R. afgesproken om hem een koekje van eigen deeg te geven. De oplichter denkt dat hij een leuke date heeft, maar niets is minder waar. Zodra het tweetal vanaf het station de stad in loopt, grijpt Stegeman zijn kans om de man aan te spreken op zijn criminele praktijken. Ook slachtoffer Joeri loopt mee. “Laat mij met rust,” roept R. boos als hij overvallen wordt. Als Stegeman dat weigert, voegt hij daar nog “dat zou ik wel doen” aan toe.
“Is dat een dreigement of zo? Hij moet vijfhonderd euro van jou hebben en er zijn nog heel veel meer mensen,” zegt Stegeman. “Ik heb met jou niks te bespreken,” antwoord Christian. Hij vindt dat hij aan niemand verantwoording hoeft af te leggen. “Ga je echt helemaal niks zeggen?” vraagt de misdaadjournalist. Daarop roept de oplichter dat hij niet met de media wil praten. “Dit gaat allemaal naar de politie, dan weet je dat,” benadrukt Stegeman.
Zoveel mensen keken naar de Bauers in Rooijakkers over de vloer
Hondsbrutaal
Als de presentator later met Joeri in de auto zit, bespreken ze de confrontatie en het gedrag van R. Hij zegt: “Ik heb ongelofelijk veel oplichters geconfronteerd maar er waren er weinig zo hondsbrutaal als deze. Alsof hij gewoon boven de wet staat, he?”
Toevallig zien ze hem vanuit de auto lopen, dus Stegeman grijpt zijn kans om hem nog eens aan te spreken. “We laten jou niet met rust jongen. Je hele familie is je ook zat, weet je dat?” R. lijkt er niet echt van onder de indruk te zijn. “Je gaat je straf niet ontlopen jongen en je baan ben je ook kwijt,” roept de journalist hem nog na.
Bron: Undercover in Nederland