Oei: dit waren de 7 slechtste Nederlandse inzendingen voor het Eurovisie Songfestival Beeld Getty Images
Oei: dit waren de 7 slechtste Nederlandse inzendingen voor het Eurovisie SongfestivalBeeld Getty Images

Oei: dit waren de 7 slechtste Nederlandse inzendingen voor het Eurovisiesongfestival

Elk jaar weer zijn veel Nederlanders in de ban van het Songfestival. Nederland deed meer dan 60 keer mee met het liedjesfestijn, maar we hebben slechts 5 keer gewonnen. Niet elke act die we stuurden bleek even succesvol te zijn. Dit zijn de slechtste Nederlandse inzendingen van de afgelopen decennia.

1. De Toppers

De Toppers straalden in 2009 in hun glitterpakken op het podium met hun lied Shine. De act kwam niet verder dan de halve finale. Wellicht kwam dat door een ruzie die Gerard Joling en Gordon kregen vlak voor ze naar het Songfestival zouden gaan. Gerard besloot de groep te verlaten en Jeroen van der Boom kon last-minute invallen. Shine blijft een catchy nummer, maar was toentertijd niet heel succesvol.

2. Treble

In 2006 ging de band Treble naar het Songfestival. De band was lange tijd heel populair in Nederland. Hun optreden tijdens het Songfestival was echter minder geslaagd. Ze zongen een lied in een zelfverzonnen taal, waar veel mensen niet heel enthousiast over waren.

3. Sieneke

Iedereen kent het nummer Ik ben verliefd (Sha-la-lie) wel. Niet omdat het een goed nummer is. Sieneke stond in 2010 met een groot draaiorgel op het podium, helemaal in Nederlandse stijl. Veel mensen vonden het lied niet om aan te horen.

4. Willeke Alberti

In 1995 ging Willeke Alberti naar het Songfestival. Willeke was een populaire artiest in Nederland, maar haar lied Waar is de Zon wist niet veel punten te scoren, ze kreeg er maar 4 dat jaar.

5. Joan Franka

In 2012 stuurden we Joan Franka naar het Eurovisie Songfestival. Ze werd door het Nederlandse publiek gekozen om mee te doen, terwijl de vakjury eigenlijk Ivan Peroti of Pearl Jozefzoon wilde sturen. Joans optreden was niet heel goed, ze zong meerdere keren vals. Ook droeg ze een indianentooi, wat voor veel opheft zorgde.

Finale Songfestival krijgt Hollands tintje

Deze twee Nederlanders zijn door naar de finale

6. Corry Brokken

In 1957 won Corry Brokken het Eurovisie Songfestival. Never change a winning team, zullen ze waarschijnlijk gedacht hebben. In 1958 werd ze namelijk wéér gestuurd. Helaas was haar tweede deelname niet zo succesvol.

7. De 3Js

De 3Js zijn in Nederland behoorlijk succesvol. In het buitenland wat minder. In 2011 haalden ze de finale niet, ze kregen zelfs het minste aantal punten van alle landen die toentertijd meededen.

Bron: Veronica Superguide

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden