2017-03-25 11:58:59 VOLENDAM - Monique Smit met zoontje Noah vegen in het kader van de landelijke opschoondag de wegen naar het stadion van FC Volendam. ANP SANDER KONING Beeld ANP
2017-03-25 11:58:59 VOLENDAM - Monique Smit met zoontje Noah vegen in het kader van de landelijke opschoondag de wegen naar het stadion van FC Volendam. ANP SANDER KONINGBeeld ANP

Monique Smit over miskraam: 'Pas na 3 maanden durfde ik te accepteren dat het nu wel zou blijven zitten'

Drie jaar geleden werd Monique Smit (30) de trotse moeder van zoontje Noah, maar leefde de periode erna op een behoorlijk grauwe wolk. Momenteel is de zangeres in verwachting van de tweede en hoopt ze dat het deze keer beter gaat.

Na een zwangerschap van meer dan 20 weken voelt Monique zich pas net een beetje goed, vertelt ze aan VIVA. "Kotsmisselijk, de hele tijd. Ik heb geleefd op zes crackers per dag. Daar had ik me al op voorbereid, want tijdens mijn eerste zwangerschap had ik dat ook. Toen was het nóg erger. Zelfs water vond ik vies. Net als de vorige keer kreeg ik medicijnen om maar iets binnen te houden. Door al dat overgeven heb ik ook nog amper een buik. Dat kun je zien als een voordeel, maar ik word liever tonnetjerond dan dat m’n kind niet goed groeit."

Geen zorgen

Gelukkig heeft het de gezondheid van de baby niet in gevaar gebracht. "Tijdens de zwangerschap van Noah waren de artsen daar wel bang voor. Ik moest steeds naar het ziekenhuis om groeiecho’s te laten maken. Omdat het mijn eerste zwangerschap was, werd ik daar onzeker van. Dat bleek achteraf nergens voor nodig, want hij woog bijna zeven pond. Toen dacht ik: waar hebben we het nou de hele tijd over gehad? Ik maak me dus geen zorgen, maar word wel moe van mensen die negatief reageren als ik een foto van m’n buik post op Instagram: ‘Eet je wel?’ Of: ‘Ben je überhaupt zwanger?’ Dat komt waarschijnlijk van vrouwen die zelf dertig kilo zijn aangekomen en iets kwijt willen, maar geloof mij: ik zou willen dat ik die misselijkheid had kunnen overslaan en dikker was geweest."

Voetballer

Waar de Volendamse ontzettend van kan genieten, is dat ze haar baby voelt bewegen. In tegenstelling tot haar vorige zwangerschap. "Bij Noah lag de placenta ervoor, waardoor ik tot 25 weken niets voelde. Dat was niet zo gezellig. Nu denk ik dat er een voetballer in mijn buik zit, want ik voel al vanaf de zeventiende week getrappel. In die zin geniet ik ervan, ook omdat ik er inmiddels vertrouwen in heb dat alles goed gaat komen."

Miskraam

Ook doet Monique een heftig boekje open in het interview; voor deze zwangerschap heeft de zangeres een miskraam gehad. "Het ging mis op de verjaardag van Martijn (vriend, red.), dus we hadden een huis vol visite. Ik ben altijd van de problemen, Martijn zoekt naar oplossingen. Hij zei: ‘Nee joh, komt goed, we zien het morgen wel.’ Maar het kwam niet goed. Het was nog heel vroeg in de zwangerschap, na twee maanden, maar dat vond ik toch heel heftig."

Lees ook Leuk weetje: dit is de échte naam van Monique Smit

Emotioneel

Dat maakte haar dan ook erg onzeker en de angst dat het deze keer weer mis zou gaan, was absoluut aanwezig. "Weet je wat het is? Het woord miskraam kwam in mijn woordenboek niet voor. En dan ineens krijg je er eentje. Martijn is net als de verloskundige heel praktisch ingesteld en zei: ‘Dan was het niet goed en moet je blij zijn dat het is weggegaan.’ Maar ik was erg verdrietig en emotioneel: ‘Het was toch mijn kindje!’ Omdat ik een miskraam had gehad, mocht ik bij deze zwangerschap wat vaker een echo laten maken. Dat was fijn, maar alsnog durfde ik pas na drie maanden te accepteren dat het nu wel zou blijven zitten. Tot die tijd lukte het me niet eens om te denken aan de datum waarop ik ben uitgerekend. Ik was veel te bang om daarmee onheil over mezelf af te roepen."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: ANP

Carolien TsaoANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden