Monique Smit: ‘Martijn trekt de deur achter zich dicht als hij gaat werken, terwijl ik nadenk over de kinderen’ Beeld
Monique Smit: ‘Martijn trekt de deur achter zich dicht als hij gaat werken, terwijl ik nadenk over de kinderen’

Monique Smit: ‘Martijn trekt de deur achter zich dicht als hij gaat werken, terwijl ik nadenk over de kinderen’

Eigen nummers schrijven, kleuterconcerten geven, optreden in de kroeg, Monique Smit (30) combineert het met gemak met haar gezin. Druk? Misschien. Maar er gebeurt tenminste wel wat.

Ze heeft een aangename manier van zijn, een heerlijke nuchtere laat-maar-waaien-houding. En die heeft niks met nonchalance te maken, eerder met de boel nuanceren. “Ik maak me niet meer zo druk, merk ik. Vroeger kon ik nog weleens denken: heb ik wel ambitie genoeg, moet ik niet dit of dat doen? Maar nu denk ik gewoon: wat wíl ik? Ik ben wat dat betreft dichter bij mezelf gekomen.”

Hebben Martijn en jij een traditionele rolverdeling?

“Niet in de zin van dat ik het huis bijhoud en hij met zijn voeten op tafel ligt. Martijn helpt juist heel veel. Maar ik merk dat ik, als het op de kinderen aankomt, wel al die regeldingen op me neem. Martijn zegt altijd: ‘Moet je doen!’ als er iets leuks voorbijkomt, maar hij vergeet dat als ik daar dan drie dagen voor weg ben, iemand die hele oppas-karavaan moet inzetten. Hij trekt bij wijze van spreken de deur achter zich dicht als hij naar zijn werk gaat, terwijl ik nadenk over of de oppas goed geregeld is, wie Noah uit school haalt en of de speen in Luca’s tas zit. Misschien is dat vrouw-eigen, dat je het niet kunt loslaten en dat alles tot in de puntjes geregeld moet zijn voordat je rustig op je werk zit. Aan de andere kant is Martijn juist ook iemand die heel zorgzaam is.”

Hij brengt je ontbijt op bed?

“Nou, dat niet. Of niet meer, moet ik zeggen. Hij heeft wel mijn hart veroverd met eten. Na onze eerste date belde hij me een paar dagen later. We hadden het over van alles en ineens vroeg hij of ik al had gegeten. Dat had ik nog niet, want ik had de hele dag gewerkt, en we kletsten gewoon verder. Een kwartier later stond hij onverwacht voor mijn neus met een tas vol boodschappen. Stond ik daar in mijn joggingbroek en met een knot op mijn hoofd. Hij zei: ‘Ik ga voor je koken.’ Dat had nog nooit een man voor mij gedaan.”

Toen dacht je meteen: hij mag blijven?

“Nou en of. Heerlijk toch, als een man dat voor je doet? Maar zonder dollen, dat verzorgende is heel fijn, maar ook iets waar ik aan heb moeten wennen. Ik ben iemand die al snel denkt: ik doe het zelf wel. Of laat mij maar zorgen. Maar Martijn zorgt terug. Dat gaat niet alleen om koken of mij iets uit handen nemen, maar ook door te checken of ik lekker in mijn vel zit en gelukkig ben met hoe alles loopt. Mijn laatste single Ga jij dan met mij mee heb ik deels zelf geschreven. Met de aanvankelijke tekst was ik niet blij en hij zegt dan: ‘Schrijf het zelf!’”

Het nummer gaat over een vakantieliefde. Gaat dat over jou?

“Ik ben eigenlijk nooit verliefd geworden op vakantie, dus in die zin slaat het nummer niet op mij persoonlijk. Maar liefde is iets wat de meeste mensen wel herkennen, ook als je niet knetterverliefd van vakantie bent teruggekomen. Het grappige is dat ik Martijn wel tijdens een vakantie heb ontmoet. Ik was met vriendinnen op Kreta, hij was er met vrienden. Ik vond hem meteen leuk, maar we hadden allebei een relatie, dus er is helemaal niks gebeurd. Acht jaar later kwamen we elkaar weer tegen in een kroeg in Edam. Ik zei tegen hem: ‘Volgens mij heb ik met jou een hele middag op een luchtbedje liggen ouwehoeren.’ Hij vond het een briljante openingszin.”

Je bent alweer druk aan het werk, was de omschakeling groot na je verlof?

“Eigenlijk vond ik het wel fijn om weer aan het werk te gaan. Ik ben niet geschikt als huismoeder, daar ben ik veel te onrustig voor. Ik vind het ook leuk om te werken, om even iets anders te doen dan het gezin draaiende houden. Ik ben ook een leukere moeder als ik werk. Als ik na mijn werk thuiskom en ik heb ze de hele dag niet gezien, vind ik dat echt heerlijk.”

Je maakt sinds lange tijd weer eigen muziek. Doe je dat omdat je ook wilt laten zien: ik ben meer dan alleen die vrouw die kinderliedjes maakt?

“Ik heb lang geen eigen muziek uitgebracht, sinds twee jaar ben ik dat weer een beetje aan het opbouwen. Ik treed weer op in feesttenten en kroegen. Binnenkort sta ik ’s nachts om twee uur in Amsterdam. Dat miste ik een beetje, doen waar ik mee begonnen was. Het kan gewoon naast elkaar bestaan, dus ook kinderliedjes maken. Wat ik vooral wil laten zien, is dat het een het ander niet uitsluit. Je kunt heel goed twee verschillende dingen doen. Dat zorgt voor een bepaalde energie en flow. Dat vind ik lekker. Als het kabbelt denk ik al snel: zo, wat gaan we doen?”

Ben je ook echt de jongste thuis? Hoefde je de boel niet open te breken omdat je broer en zus dat al hadden gedaan?

“Dat vind ik lastig om te zeggen. Hoewel ik vind dat ik uit een heel gewoon gezin kom, was de situatie soms helemaal niet gewoon. Jan was al bekend toen ik nog klein was. Toen ik een puber was, hadden we een cameraploeg over de vloer voor een realitysoap en mijn ouders waren veel met mijn broer in Duitsland. Er viel niet zo veel open te breken ook, denk ik. Mijn ouders waren best relaxed, we mochten veel. Jenny, mijn zus, is zes jaar ouder. Ik was het irritante kleine zusje. Als mijn ouders er niet waren, paste zij op mij. We hebben daardoor lange tijd geen echte zussenband gehad, omdat zij mij ging opvoeden. Dat vond ik natuurlijk niks. Als ze zei dat ik dit of dat moest doen, dacht ik: doe het lekker zelf.”

Lees meer Monique Smit: 'Ik wiebelde op het randje van een postnatale depressie'

Ben je ‘het zusje van Jan’ wel ontstegen?

“Ja, dat is er op een gegeven moment wel uitgegaan. Ik heb ruim acht jaar de Kids Top 20 gepresenteerd en een generatie kinderen is echt met mij opgegroeid. Als Jan dan te gast was, waren ze verbaasd dat hij mijn broer is. Ik werk twaalf jaar als artiest, ik durf nu ook wel te zeggen dat ik het zelf doe. In het begin werd ik vaak aangekondigd als het zusje van Jan Smit, maar dat gebeurt eigenlijk nooit meer. Aan de andere kant realiseer ik me heel goed dat als Jan mijn broer niet was geweest, het waarschijnlijk allemaal anders was gelopen.”

Wat had je dan gedaan?

“Dan had ik voor de klas gestaan. Ik wilde heel graag juf worden. Dat ik ben gaan zingen is eigenlijk per ongeluk gegaan. Ik deed mee met het programma Just the two of us, wat leuk was, maar ook het een en ander in beweging zette. Ik kwam erachter dat ik best toon kon houden. Niet veel later kwam mijn eerste single uit en werd ik voor de Kids Top 20 gevraagd. Ik ben echt in het diepe gegooid. Ze vroegen of ik het leuk vond om te doen, en twee weken later waren de eerste opnames. Maar dat past wel bij me. Ik gedij goed bij een bepaalde spontaniteit. Het hoeft allemaal niet zo vastgelegd en uitgestippeld te zijn.”

Het hele interview lees je in Flair 12-2020. Deze ligt t/m 24 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden